sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kaiken takana on suolisto

Intensiivinen suoliston terveyttä käsittelevä opintoviikonloppu päättyi muutama tunti sitten. Pääpaino kurssilla oli maha-suolikanavan häiriöiden hoidossa. Tätä olin odottanut J

Varsin moni meistä kärsii erilaisista ruoansulatusongelmista, kuten vatsan turvottelusta, ilmavaivoista tai ripulista ja pitää sitä täysin normaalina. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että terveeseen ruoansulatukseen ei kuulu esimerkiksi yletöntä kaasunmuodostusta, eikä ole normaalia, että vatsa on iltaisin kuin ilmapallo. Kun ruoansulatus toimii, asiaa ei tarvitse oikeastaan miettiä ollenkaan.

Erilaisten vatsavaivojen taustalla saattaa usein olla suoliston bakteerikannan epätasapainoa, entsyymien tai suolahapon puutetta. Voi myös olla, että ohutsuolen limakalvo ”vuotaa”. Nämä ovat sikäli vakavasti otettavia tiloja, että niiden vaikutukset ulottuvat koko kehoon, ei vain suolistoon, kuten ajatellaan. Voi olla, että syy masennukseen löytyykin suolistosta. Moni on havainnut, että maitohappobakteereista on apua vatsavaivoissa ja niitähän käytetäänkin usein terapiatyössä. Ruokavaliolla on tärkeä merkitys suoliston hoidossa ja tietyillä lisäravinteilla saadaan lisätukea hankaliin tilanteisiin. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vaurioitunut suolen limakalvo.

Erilaiset kasvissosekeitot ovat helposti sulavia ja hellivät suolistoa.

Lasten allergioihin liittyy myös suoliston limakalvon ongelmat. Kypsymätön tai herkistynyt limakalvo voi päästää läpi liian isoja partikkeleita. Lasten allergioissa aikaisempi hoitotyyli oli poistaa allergeenit lapsen ruokavaliosta. Nykyisin tiedetään, että se ei yksinään riitä, vaan on tärkeää tukea lapsen suoliston toleranssia. Se tarkoittaa sitä, että huolletaan herkistynyttä suolen limakalvoa, jotta se olisi eheä, eikä allergeeneja pääsisi verenkiertoon. On hyvin tärkeää, että lapsen allergiaa hoidetaan, sillä muutoin allergisia reaktioita saattaa pian aiheutua yhä useammista ruoista.

Raskauteen valmistautuminen on tärkeää, sillä raskausaikana suuria ruokavaliomuutoksia ei kannata tehdä. Äidin ruokavalio ja terveys vaikuttaa suuresti syntyvän lapsen terveyteen. Alatiesynnytyksessä vauva saa bakteerikannan äidiltään, joten jos äidin bakteerikanta on vinoutunut, lapsi saa siitä osansa. Tästä saattaa seurata enemmän koliikkia, allergiataipumusta ja korvatulehduskierteitä. Äidin raskaudenaikaisella maitohappobakteerien käytöllä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia jopa sukupolvien päähän. Imetys antaa hyvän startin lapsen immuunipuolustuksen kehittymiselle. Pelkkää korviketta saavilla hyviä bakteereita suolistossa on usein vähemmän.

On tärkeää, että lapsen suoli toimii päivittäin. Suolen siis kuuluu toimia päivittäin, muutoin kyseessä on ummetus! Ummetus on hyvin haitallista niin lapselle kuin aikuisellekin. Ikävien tuntemusten lisäksi, haitallisia aineenvaihduntamyrkkyjä pääsee imeytymään takaisin kehoon, jos ulostemassa viipyy suolistossa liian pitkään esimerkiksi. Vaikkapa päänsäryn taustalla voi olla ummetus.

Ruokavalion monipuolisuudesta olen kirjoittanut aikaisemminkin. Allergiaa ajatellen se on myös tärkeää. Kun syödään vaihdellen eri ruoka-aineita, yliherkkyysreaktioita tulee harvemmin. Lievästi allergisoivaa ruokaa voi esimerkiksi nauttia noin 4 päivän välein ja samalla tulee vähän siedätystä. Osa allergisista reaktioista kun tulee viiveellä, jopa vasta viikon päästä altistuksesta.


Sellaista tästä viikonlopusta. Kirjoitan lasten ravitsemuksesta, mutta olen pätevä hoitamaan lapsia vasta, kun olen valmis terapeutti. En siis anna tässä blogissa varsinaisia tarkkoja hoito-ohjeita kenellekään, vaan kerron lähinnä omien lasteni kautta saamistani kokemuksista ja koulutuksen kautta saamastani opista melko suurpiirteisesti. 
Kaura tekee hyvää suolistolle. Toin lapsille kurssiviikonlopulta "tuliaisiksi" pillimaidot, sillä pillillä juominen on niin lystiä puuhaa. Ei siihen mehua tarvita :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti