Aitoa juureen leivottua täysjyväruisleipää, sekä papan Inarinjärvestä kalastamaa lohta. Tämän kylkiäiseksi Keiteleen kuhakeittoa. Näillä eväillä oli hyvä aloittaa juhannuken vietto Viitasaaren mummulassa. Kalaruokia tultaisiin taas syömään paljon, sillä lastemme pappa harrastaa kalastusta hyvinkin aktiivisesti.
Viikon aikana nautimme muikuista, kuhasta, ahvenista ja lohesta. Kaikki kalat oli itse pyydetty. Lisäksi pappa pakkasi meille kotiinviemisiksi monta kiloa ahvenfileitä :)
|
Mummun ruisleipää ja Inarinjärven lohta |
|
Kuhakeittoa papan tapaan |
Lapset pääsivät läheltä seuraamaan kalastuspuuhia. Kävimme laiturilla katsomassa, kun pappa lähti nuotalle muikkujen perään. Lisäksi olimme koko perhe verkoilla, josta nousikin "iso aka"= iso kala. :) Kalan päätymistä fileenä kylmäaltaaseen edeltää monta vaihetta.
|
Tässä puhkotaan muikkuja |
|
Likaisilta käsiltä ei kalahommissa voi välttyä |
|
Muikkujen pesu |
|
Eikun paistamaan... |
Juhannusaattona paistoimme muurinpohjalettuja. Perinteisen lettutaikinan ohella teimme toisen lettutaikinan täysjyväriisijauhoista. Maitona käytimme sukulaisten tilan ternimaitoa. Ternimaitohan on heti poikimisen jälkeen erittyvää vitamiini- ja hivenainepitoista sekä runsaasti vasta-aineita sisältävää maitoa. Ternimaidossa on tavallista kevytmaitoa enemmän rasvaa ja proteiinia. Kylläpä letut maistui mahtavilta savukalatäytteen kanssa.
|
Ternimaitoa sukulaisten tilalta |
|
Muurinpohjalettuja täysjyväriisijauhoista ternimaitoon tehtynä |
Runsas kalansyönti useampana päivänä peräkkäin aiheutti pojalle lievää ihottumaa polvitaipeisiin. Ihottuna rauhoittui heti, kun kalansyönnissä pidettiin muutaman päivän tauko. Ihottumaa ei tullut uudelleen, vaikka kalaa sitten taas syötiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti