Pohjoisessa asuessamme ostimme joka syksy puolikkaan poron
pakkaseen. Riistalihaa olemme suosineet lasten ruokavaliossa ihan vauvasta
saakka, ja taasen muita punaisia lihoja syömme vain harvoin. Muistaakseni
hirvenliha oli ensimmäinen sarjassaan, mitä vauvana maisteltiin. Tänä vuonna
saimme poron isovanhempien tuomana Inarista, ja nyt sitä on pakkasessa ihan
koko ruhon edestä. Poron lisäksi isovanhemmat toivat tuliaisinaan valtavasti
puolukkaa sekä kylmäpuristettua omppu- ja marja-aroniamehua. Puolukat minulta
jäivätkin tänä vuonna keräämättä muuttosählingin vuoksi.
Jäisiä poronluita |
Poroa onkin nyt syöty tavallista enemmän. Koska poropaketti
sisältää kaikki ruhon osat, yhteensä 22 kiloa, siitä saa tehtyä muun muassa
maukasta lihakeittoa luisia osia keittelemällä. Lihat irtoilevat luista ja
luita lienee mukava myös kaluta. Porokeitto oli todella lasten mieleen.
Erityisen kivaa oli imeskellä luuydintä luista irti. Myös lihasten ja luiden
sidekalvot upposivat. J
Pidän vapaana elävien riistaeläinten lihaa hyvänä vaihtoehtona osana
monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Porossa on vähemmän rasvaa verrattuna
naudan- ja sianlihaan. Myös rasvahappojen (omega 6-omega 3) suhde on parempi.
Menneenä viikonloppuna istuin jälleen koulun penkillä. Jokainen
opiskelija esitteli yhden harjoitustyönsä muille opiskelijoille. Näin saatiin luotua
varsin opettavainen viikonloppu. Kaikki harjoitustyöt on kohdallani nyt hyväksytty,
joten olen yhtä rästiin jäänyttä kurssia vaille valmis Dipl. Ravintoneuvoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti