torstai 6. marraskuuta 2014

Koko poro hyödyksi

Pohjoisessa asuessamme ostimme joka syksy puolikkaan poron pakkaseen. Riistalihaa olemme suosineet lasten ruokavaliossa ihan vauvasta saakka, ja taasen muita punaisia lihoja syömme vain harvoin. Muistaakseni hirvenliha oli ensimmäinen sarjassaan, mitä vauvana maisteltiin. Tänä vuonna saimme poron isovanhempien tuomana Inarista, ja nyt sitä on pakkasessa ihan koko ruhon edestä. Poron lisäksi isovanhemmat toivat tuliaisinaan valtavasti puolukkaa sekä kylmäpuristettua omppu- ja marja-aroniamehua. Puolukat minulta jäivätkin tänä vuonna keräämättä muuttosählingin vuoksi.

Jäisiä poronluita

Poroa onkin nyt syöty tavallista enemmän. Koska poropaketti sisältää kaikki ruhon osat, yhteensä 22 kiloa, siitä saa tehtyä muun muassa maukasta lihakeittoa luisia osia keittelemällä. Lihat irtoilevat luista ja luita lienee mukava myös kaluta. Porokeitto oli todella lasten mieleen. Erityisen kivaa oli imeskellä luuydintä luista irti. Myös lihasten ja luiden sidekalvot upposivat. J Pidän vapaana elävien riistaeläinten lihaa hyvänä vaihtoehtona osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Porossa on vähemmän rasvaa verrattuna naudan- ja sianlihaan. Myös rasvahappojen (omega 6-omega 3) suhde on parempi.


Menneenä viikonloppuna istuin jälleen koulun penkillä. Jokainen opiskelija esitteli yhden harjoitustyönsä muille opiskelijoille. Näin saatiin luotua varsin opettavainen viikonloppu. Kaikki harjoitustyöt on kohdallani nyt hyväksytty, joten olen yhtä rästiin jäänyttä kurssia vaille valmis Dipl. Ravintoneuvoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti