Jodia lisätään suomessa ruokasuolaan. Muita hyviä jodin lähteitä ovat muunmuassa merikalat, maitotuotteet ja etenkin merilevä ja jodia on myös monivitamiinivalmisteissa. Merilevissä jodipitoisuudet saattavat vaihdella hyvinkin paljon, eikä niitä siksi suositella lapsille eikä esimerkiksi raskaana oleville. Tavallisen ruokasuolan korvaaminen esimerkiksi merisuolalla tai ruususuolalla asettaa jodin saannin tarkastelun alle. Kurssimme opettaja olikin sitä mieltä, että kilpirauhasen ongelmat tulevat jatkossa lisääntymään valtavasti ihmisten siirtyessä erikoissuoloihin, ja ellei jodia aleta lisäämään johonkin muuhun elintarvikkeeseen. Tanskassa jodia on alettu lisäämään leivässä käytettävään suolaan. Jodiasia on onneksi nostettu pöydälle kansallisestikin ravitsemuksen saralla.
Asiaa tutkiskellessani tein taulukkoa jodin lähteistä. Tiedot on kerätty finelistä. Jodin saannin kohdalla saattaa tulla ongelmaa, jossei käytä lainkaan maitotuotteita, syö harvoin kalaa, eikä käytä jodioitua ruokasuolaa. Täysin kasvisruokavaliota noudattavat kuulunevat riskiryhmään. Teollisuudessa käytetään pääsääntöisesti jodioimatonta suolaa. Niinpä valmisruokia käyttävät eivät myöskään välttämättä saa ruoastaan riittävästi jodia.
Elintarvike
|
Jodia µg/100g
|
Jodia/annos (n.)
|
kananmuna (1kpl, n.50g)
|
44
|
22
|
jogurtti, maustamaton,
2,5%, 2dl
|
16
|
32
|
lohifilee, uunissa
paistettu, 150g
|
101,2
|
152
|
Sushi, levärulla, tuoresuolattu lohi, maki
|
55,1
|
|
katkaravut
|
210
|
|
ruokasuola, teollinen,
jodioitu, 5g
|
2200
|
110
|
merisuola, jodioimaton,
5g
|
74
|
3,7
|
maito, keskiarvo, 2dl
|
16,3
|
32,6
|
Juusto, polar 15 annos
20g
|
39,6
|
7,9
|
rahka, maustamaton,
rasvaton, 1dl
|
25
|
25
|
Sei
|
85
|
85
|
Kuha
|
35
|
|
Ahven
|
18
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti