maanantai 1. joulukuuta 2014

Saatko tarpeeksi jodia?

Jodista on kirjoiteltu viime aikoina paljon. Myös viime viikonlopun kurssilla aihe nousi jälleen esille. Eikä syyttä, sillä aihe on tärkeä. Suomalaisilla on lievää jodin puutosta (FINRISKI-tutkimus). Jodi on elintärkeä kilpirauhasen toimintaan vaikuttava hivenaine, jonka päivittäinen saantisuositus 2-6- vuotiaille lapsille  on 90 mikrog. ja 6-9 vuotiaille 120 mikrog. ja tätä vanhemmille 150 mikrog/vrk. Jodin tarve lisääntyy raskaus- ja imetysaikana. Jodin puute aiheuttaa kilpirauhasen toimintahäiriöitä: esim. väsymystä, hitautta ja painonnousua.

Jodia lisätään suomessa ruokasuolaan. Muita hyviä jodin lähteitä ovat muunmuassa merikalat, maitotuotteet ja etenkin merilevä ja jodia on myös monivitamiinivalmisteissa. Merilevissä jodipitoisuudet saattavat vaihdella hyvinkin paljon, eikä niitä siksi suositella lapsille eikä esimerkiksi raskaana oleville. Tavallisen ruokasuolan korvaaminen esimerkiksi merisuolalla tai ruususuolalla asettaa jodin saannin tarkastelun alle. Kurssimme opettaja olikin sitä mieltä, että kilpirauhasen ongelmat tulevat jatkossa lisääntymään valtavasti ihmisten siirtyessä erikoissuoloihin, ja ellei jodia aleta lisäämään johonkin muuhun elintarvikkeeseen. Tanskassa jodia on alettu lisäämään leivässä käytettävään suolaan. Jodiasia on onneksi nostettu pöydälle kansallisestikin ravitsemuksen saralla.

Asiaa tutkiskellessani tein taulukkoa jodin lähteistä. Tiedot on kerätty finelistä. Jodin saannin kohdalla saattaa tulla ongelmaa, jossei käytä lainkaan maitotuotteita, syö harvoin kalaa, eikä käytä jodioitua ruokasuolaa. Täysin kasvisruokavaliota noudattavat kuulunevat riskiryhmään. Teollisuudessa käytetään pääsääntöisesti jodioimatonta suolaa. Niinpä valmisruokia käyttävät eivät myöskään välttämättä saa ruoastaan riittävästi jodia.


Elintarvike
Jodia µg/100g
Jodia/annos (n.)
kananmuna (1kpl, n.50g)
44
22
jogurtti, maustamaton, 2,5%, 2dl
16
32
lohifilee, uunissa paistettu, 150g
101,2
152
Sushi, levärulla, tuoresuolattu lohi, maki

55,1

katkaravut
210

ruokasuola, teollinen, jodioitu, 5g
2200
110
merisuola, jodioimaton, 5g
74
3,7maito, keskiarvo, 2dl
16,3
32,6
Juusto, polar 15 annos 20g
39,6
7,9
rahka, maustamaton, rasvaton, 1dl
25
25
Sei
85
85
Kuha
35

Ahven
18
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti