lauantai 27. joulukuuta 2014

Kanelista haittaa pikkulapsille

Jouluna kanelin käyttö lisääntyy riisipuurojen ja makeiden leivonnaisten myötä. Harva tulee ajatelleeksi, että kanelista voi helposti saada liiallisen määrän kumariini- nimistä yhdistettä, joka on haitallista maksalle. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine. Päivättäinen saantimaksimi 15 kiloiselle lapselle (n.3v) saattaa ylittyä jo yhden korvapuustin syömisellä (alle 0,5tl kanelia). Kanelin kumariinipitoisuuksissa on kuitenkin vaihtelua.

Päiväkotien ruokailuissa kanelia sisältävien ruokien määrää on asianmukaisesti rajoitettu, eikä ilmeisesti ole vaarallista, vaikka kumariinin siedettävä päiväsaanti tilapäisesti ylittyisikin esimerkiksi jouluna. Eviran mukaan pienten lasten ei tulisi syödä useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Pipareissa kanelia on verrattain melko vähän. Runsaasti kanelia voi sisältää esimerkiksi korvapuustit ja kanelikorput. Lisää kumariinista voi lukea Eviran sivuilta: Altistuminen kumariinille


Länsiväyläkin uutisoi asiasta 20.-21.12.2014


Suomessa myydään pääasiassa kassiakanelia, joka sisältää kumariinia tavallisesti 2-3mg/g. Luontaistuotekaupoista saatavassa Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä. Ceyloninkaneli on tavallista kanelia hieman kalliimpaa.

Ennen joulua leivoin mausteisen taatelikakun. Tämä maidoton ja gluteeniton kakku maistui todella ihanalta ja lisäksi se oli lasten mieleen.  Kakussa käytin perinteisen kanelin sijaan Ceylonin kanelia.

Jouluinen taatelikakku

200g taateleita
1,5dl vettä
2dl kookosöljyä
1dl kookossokeria
2 banaania
1dl kookoskermaa
2dl täysjyväriisijauhoa
1dl kookosjauhoa
0,5 dl mantelijauhoa
2rkl psylliumia
1rkl kaakaojauhetta
2tl ruokasoodaa
1tl neilikkaa
1tl jauhettua inkivääriä
1 tl ceyloninkanelia
1 tl kardemummaa
1dl valmista pakuriteetä
2-3 rkl lucumajauhetta
Voiteluun kookosöljyä ja mantelijauhetta


Pilko taatelit kattilaan ja keitä vesitilkassa kunnes pehmenevät. Lisää kookosöljy, sokeri, sauvasekoittimella muussatut banaanit, sekä kookoskerma. Hämmennä tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä. Lopuksi pakuritee. Lusikoi voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.
Joulun juhlinta alkaa olla takanapäin, ja on aika palata normaaleihin ruokarutiineihin. Meillä se tarkoittaa muunmuassa sitä, että runsaasti suolaa sisältävät ruoat jäävät vähemmälle lasten ruokailussa eikä herkkujen käyttö ole päivittäistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti