keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Laskiaispulla, aitoa vai ei?

Kädessäni on Mats-Eric Nilssonin teos "Aitoa ruokaa". Kirja on jatkoa opukselle "Petos lautasella", josta ole aikaisemminkin täällä kirjoitellut. Tässä kirjassa tuodaan seikkaperäisesti ilmi eri elintarvikkeiden valmistuksessa käytettäviä tapoja, raaka-aineita ja lisäaineista puhutaan paljon. Kirja paljastaa kuluttajalle, mitä hän todella syö käyttäessään melko tavallisia elintarvikkeita. Kirja on edellistä versiota hieman kattavampi. Tiedätkö sinä, mitä syöt? Jos ostat raaka-aineet pääsääntöisesti sellaisina, etteivät ne sisällä pakkauksia tai pitkiä ainesosaluetteloita, tilanne on varmasti ihan hyvä. Toisaalta valtaosa kauppojen tuotteista on jotakin aivan muuta. Lapset, jotka käyttävät paljon eineksiä ja ruokavalio on huonossa jamassa, tottuvat pienestä pitäen aromeilla maustettuun ruokaan ja usein myös runsaaseen sokerin määrään. Tässä laskiaisen aikaan tarkastelin kaupan laskiaispullan ainesosaluetteloa. Äkkiseltään laskettuna kaupan valmispulla sisältää yli 20 eri ainesosaa. Usein kuitenkin näitä herkkuja näkee markkinoitavan "kuin kotona tehdyiksi" tms. Harva kuitenkaan käyttää pullan leivonnassa tuollaista määrää lisäaineita.

Laskiaispulla, hillo ja kerma 

Ainesosat: Vehnäjauho, laktoositon kuohukerma (28 %), mansikkahillo (20 %) [sokeri, mansikka, vesi, sakeuttamisaineet (E440, E412, E410), säilöntäaine (E202)], kasvimargariini [kasviöljy ja -rasva (palmu, rypsi, kookos), vesi, emulgointiaine (E471), suola, aromi, väri (E160a)], kananmuna, sokeri, dekstroosi, hiiva, tärkkelys, emulgointiaineet (E481, E472e), suola, kardemumma ja vesi. Saattaa sisältää pieniä määriä mantelia. 

Jostakin syystä laskiaisena meillä sitten syötiin omatekoisia pullia, mansikoilla ja kermavaahdolla ja ihan ilman lisäaineita.

Kohtuus kaikessa. Ei valmispullan syöminen nyt niin synti ole, jossei ihan joka päivä siihen tai muuhun vastaavaan valmisvalkojauhotuotteeseen päädy. Timo Kettunen kirjoitti kiinnostavasti Iltalehden Blogissaan siitä, kuinka tulevaisuudessa saatetaan nähdä kahtia jakautunutta väestöä. On sokerilla kasvatettuja ja sairaita aikuisia ja toisaalta niitä, jotka eivät voi syödä juuri mitään, kun ovat kaikelle allergisia tai yliherkkiä liiallisen ruokakontrollin vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti