lauantai 10. elokuuta 2013

Mustikkaa mustikkaa


On taas jokasyksyisten marjatouhujen aika. Pakkaset on saatava täyteen mustikoita, vadelmia, mansikoita ja lakkoja. Myös puolukoille vapautuu tilaa myöhemmin. Mustikka on marjoista meillä käytetyin. Laitamme mustikasta smoothien lähen joka aamu. Sitä syövät myös taaperot kaurapuuron kanssa. Myös iltaisin syön kulhollisen marjoja, usein mustikkaa.

Smoothien ohje:
1 banaani
mustikoita, mansikoita
maustamatonta jogurttia
maitoa

Joskus korvaamme maidon kauramaidolla, tai lisäämme joukkoon leseitä. Kaikki aineet blenderiin tai tehosekoittimella sekaisin. Siitä sitten vaan kaurapuuron kanssa vetelemään. Kaurapuuron pieni voisilmä/kookosöljyä sekä itselle että taaperoille.

Kun mustikan soseuttaa se sulaa taaperoillakin paremmin. Kokonaiset mustikat saattavat jäädä purematta ja tulla kokonaisina ulos. Mustikka tekee lapsille hyvää. Se auttaa niin ripuliin kuin ummetukseenkin, ja mm. ehkäisee tulehduksia. Marjat sisältävät paljon vitamiineja ja mineraaleja ja nostavat verensokeria hitaasti, niiden GI on matala. Tämä vaikuttaa siten, ettei verensokeri myöskään laske nopeasti ja aiheuta väsymystä ja uutta nälkää. Marjoja syödäänkin meillä todella runsaasti varsinkin nyt, kun niitä saa tuoreina. Viinimarjojen syöntiä minun oli kuienkin rajoitettava, sillä ne sulavat huonommin.

Pienten kanssa marjametsään lähteminen voi olla melko hankalaa. Varsinkin kun pieniä on kaksi. Lähdimme kuitenkin kokeilemaan, tarkoituksena edes sitten retkeillä, vaikkei marjoja tulisikaan. Yllätys oli suuri, kun taaperot istuivat mättään vieressä tyytyväisinä mustikoita mutustellen ja saatiin kaksi sankoa nopeasti täyteen. Tosin mustikkaa oli sillä paikalla erittäin runsaasti, eikä tarvinnut juurikaan liikkua.

Tänään ajattelin leipoa mustikkapiirakan, sillä pakkanen ei vedä enempää marjoja. Piirakasta tulee gluteeniton, sillä koitan välttää valkoisen vehnäjauhon käyttöä. Myös valkoisen sokerin ajattelin korvata jollakin muulla makeutusaineella. Katsotaan miten käy. Gluteeni saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, varsinkin vehnä ei kaikille lapsille sovi. Poikamme itsepintainen taiveihottuma esimerkiksi parani, kun jätin vehnän pois ruokavaliosta. Se on toinen tarina se. Nyt katsomaan MM-yleisurheilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti