keskiviikko 14. elokuuta 2013

Täysjyväriisiä vauvalle ja koko perheelleTaas meillä syötiin sitä tänään. Nimittäin täysjyväriisiä. Olen syöttänyt sitä lapsillemme säännöllisesti ehkä tärkeimpänä raaka-aineena sen jälkeen kun havaitsin perunan olevan syy poikamme vatsavaivoihin. Kaksosemme olivat tuolloin noin 5kk ikäisiä. Täysjyväriisi sopii lapsillemme täydellisesti, eikä ole milloinkaan aiheuttanut vatsanväänteitä, joita myös bataatti aiheutti alussa. Täysjyväriisi sulaa helposti, sisältää paljon kivennäisaineita, täyttää hyvin ja pitää myös nälän poissa pitkään. Valkoinen riisihän sisältää lähes pelkkää tärkkelystä. Pidän itsekin täysjyväriisistä. Täysjyväriisiaterian jälkeen tunnen itseni energiseksi pitkään vakaan verensokerin takia. Täysjyväriisin glykeeminen indeksi on melko alhainen sen kiinteän rakenteen vuoksi. Kuituakin siinä on kivasti, kun kaikki osat ovat tallella.
Miksi kummassa sitten perunaa suositellaan vauvoille aloitussoseeksi? Perunassa on valtavasti tärkkelystä, ja mikäli haima ei eritä tarpeeksi tärkkelystä pilkkovia entsyymejä, voi seurata ummetusta. Ummetus lienee melko yleinen pikkulapsillakin. Porkkana sen sijaan on loistava. Kun kerroin perunan aiheuttamasta ongelmasta neuvolassa, minua katsottiin vähän ihmetellen. Mitä se vauvan ensi ruoka sitten kohdallanne oikein on, minulta kysyttiin? No jotakin muuta piti keksiä. Alussa käytin riisihiutaleita tuhdittamassa kasvissoseita, mutta vähitellen siirryin aitoon täysjyväriisiin. Jopa isovanhemmat selvästi ihmettelivät, onhan peruna ollut perusruokaa iät ja ajat. Nyttemmin kun lapsemme ovat jo 1v 3kk, meillä syödään myös perunaa. Otin sen uudelleen ruokavalioon, kun vauvat olivat vuoden. Mitään ongelmia ei tullut. Riisiruokia voi tehdä monenlaisia. Tänään laitoin seuraavanlaisen ruoan:

Uunivuokaan kaikki sekaisin

Täysjyvä(pika)riisiä n.3dl
Kesäkurpitsaviipaleita (1 pieni)
Sipulia paloina (3 pientä)
Porkkanoita paloina (3 kpl)
Punaisia linssejä (huuhdeltuina n. 1,5dl)
Vettä sopivasti
Mausteita: kurkumaa, basilikaa, suolaa, keittojuureksia, ripaus sokeria ja kanelia J (olikohan vielä jotakin)

Näitä pidin uunissa 200 asteessa jonkin aikaa, ja kun riisi oli lähes kypsää lisäsin

Lohifilettä
(Voita)
Kookoskermaa vajaan tetran

Takaisin uuniin kunnes lohi on kypsää.


Laitoin lasten ruoan sauvasekoittimella soseeksi, ja hyvällä ruokahalulla vetelivät sitä mahat täyteen. Jälkiruoaksi saivat vielä eilen tekemääni mustikkakiisseliä ja maitoa. Tuosta satsista syödään vielä päivällinenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti