Ihanaa, ämpärillinen puolukkaa odotti terassin pöydällä.
Kiisseli valmistui vielä samana iltana, kun mieheni oli tuonut sangollisen
punaista herkkua mukanaan. Kumma juttu, ettei tämä kirpeä marja pelästyttänyt
lapsiakaan maullaan. Marjat maistuivat ihan sellaisenaan ämpäristä popsittuna.
Kiisselin tein ihan perinteisesti perunajauhoja käyttäen. Maissijauhoillakin
kiisseli onnistuu, ja ne sopivat, mikäli peruna ei jostain syystä passaa.
Marjojen napsiminen omin kätösin on taaperoiden mielipuuhaa |
Puolukka on mainio marja, kun se säilyy viileässä ihan ilman
säilöntäaineita. Kemi-Tornio lehdessä kirjoitettiin säilyvyyden perustuvan
puolukan sitruuna- ja bentsoehappoihin. Paitsi se, että puolukkaa voi ottaa
lääkkeeksi virtsatieongelmissa, se edistää vatsan, sapen ja maksan toimintaa.
Tuo bakteerien tappaminen perustuu siihen, että puolukka estää bakteerien
kiinnittymisen suolen seinämään ja bakteerit pääsevät huuhtoutumaan virtsan
mukana pois!! Huh! Onpahan tehokasta lääkettä! Puolukka myös vähentää vatsan
käymisprosesseja, joten siitä voi olla apua suoliston bakteerikannan häiriötiloissa. Puolukassa on kitiinihappoa, joka
aiheuttaa virtsan happopitoisuuden nousun, ja happopitoinen virtsa on
antibiootti, joka tuhoaa bakteerit. Joka päivä ei puolukkaa (eikä karpaloa) kuitenkaan kannata
nauttia, sillä se happamoittaa elimistöä. Kaikki muut marjat sen sijaan ovat
emäksisiä.
Puolukkakiisseli:
Vettä
Puolukoita
Sokeria/makeutusainetta (esim.
steviaa)
Perunajauhoja
Kiehauta puolukat. Ota pois liedeltä ja siivilöi. Painele
lusikalla, jotta saadaan mahdollisimman paljon marjaa mukaan. Makeuta neste.
Sekoita perunajauhoja tilkkaan vettä ja lisää nauhana puolukkanesteeseen. Takaisin
levylle, hämmennä, odota kunnes pulpahtaaa.
Mielestäni puolukan ongelma on se, että sen happamuus saa meidät
lisäämään joukkoon todella runsaasti sokeria. Siksi itse korvasin osan
sokerista stevialla. Mitähän muita puolukkaherkkuja sitä keksisi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti