maanantai 2. syyskuuta 2013

Vehnänorasmehusta terveyttä


Päätin kokeilla idättää vehnänjyviä oraiksi asti. Olen lukenut että vehnänorailla on monia terveysvaikutuksia, ja niistä valmistettu vehnänorasmehu muun muassa puhdistaa elimistöä myrkyistä, ja on oikeaa nuorennuslääkettä kaikkine hyvine ominaisuuksineen. Orasmehua voi valmistaa orasmyllyn avulla, ja tällöin mehu on laadukkainta. Ajattelin kuitenkin kokeilla ihan perus sauvasekoittimella, sillä sellainen löytyy kotoa lähes jokaisesta lapsiperheestäkin. Savuvasekoittimen ongelma on lähinnä se, että liian suuret kierrokset johtaa hapettumiseen.

Vehnänjyviksi valitsin Riihikosken myllyn luomulaatuisia idätykseen tarkoitettuja jyviä. Liotin jyviä noin vuorokauden, huuhtelin ja laitoin kannuun, jonka päälle sideharsoa kuminauhalla kiinni. Kannun sijoitin sitten tiskikaappiin 45 asteen kulmaan alassuin, kuten idätysohjeissa kerrotaan. Jyvät itivät tosi nopeasti, ja oraiden kasvatus voisi alkaa. Ladoin itäneet jyvät siivilään ja jätin vielä pimeään itämään, kunnes iduista oli muodostunut pysyvä kakku. Kakun sijoitin valoon, kastelin ja jäin odottamaan oraita. Niitähän ilmestyi vuorokaudessa. Ilmeisesti jyväkakku oli kuitenkin niin tiivis, että melko pian se alkoi homehtua. Liian märkä se ei ollut. Home ei kuitenkaan pilaa oraita, mutta ne eivät päässeet kunnolla kasvamaan. Yritin vielä pelastaa viljelmän laittamalla sen multaan, tuloksetta. Koko helahoito lähti kompostiin. Yritys 2. Tein alun täsmälleen samalla tavalla, paitsi että jyviä otin puolet vähemmän, ja levitin itäneet jyvät multaan. Mullan päällä ne itivätkin oikein reippaasti ja satoa saatiin jo parin päivän päästä. Samasta satsista laitoin myös osan kasvamaan ilman multaa kuten edellä, mutta todella huonosti itivät taas.

Vasemmalla mullan päälle asetetut, oikealla ilman multaa kasvavat noin pari vuorokauden kuluttua siitä kun olin asettanut ne kasvamaan.
Mullan päällä kasvavat vehnän oraat noin 5 vuorokauden kuluttua. Ilman multaa kasvatetut oraat eivät olleet kasvaneet juuri edellisestä kuvasta enempää.
Tavoitteena oli oppia idättämään ja sitten kasvattamaan oraita. Ja eipä tuo vaikeaa ollut. Oraita voi käyttää hienoksi silputtuna salaateissa, niitä voi pureskella (hampaat toimivat myllynä) ja sylkäistä kuituaineksen pois mutta parhaiten ne tulee käytettyä, kun tekee mehua. Leikkasinkin saksilla oraita kulhoon, lisäsin hieman vettä ja varovasti sauvasekoittimella surruttelin.

Valmista mehua :)
Lapsillekin orasmehusta olisi hyötyä. Se puhdistaa elimistöä raskasmetalleista ja lisää veren kalsium-, rauta-, magnesium-, fosfori-, rikki-, ja kaliumpitoisuuksia. Niin lapselle kuin aikuisellekin käyttö on aloitettava varovaisesti mahdollisten puhdistumisoireiden (päänsärky ym.) minimoimiseksi. Lapsien ylivilkkauteen ja keskittymishäiriöihinkin orasmehusta voi olla apua. Maistelen ensin orasmehua itse, ja ehkäpä tarjoan sitä pikkutilkan sitten myös taaperoillemme.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti