maanantai 30. syyskuuta 2013

Quinoa tuo vaihtelua arkiruokiin

QUINOAA! Sitä kannattaisi käyttää ruoanlaitossa useammin. Quinoalla (kinoalla) voi korvata riisin, pastan ja perunan. Kotimaisiin viljoihin verrattuna se sisältää enemmän proteiinia ja rasvaa sekä runsaasti vitamiineja, kuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia. Maku on hieman pinaattimainen. Ihan pikkukaupoista ei välttämättä kinoaa löydy, ja hinnaltaan se on esimerkiksi riisiä kalliimpaa. Kesä-elokuun Tervepotilas lehdessä oli kiva resepti ja hyvännäköinen annos, ja sitähän piti kokeilla.

Quinoa-pinaattivuoka


2dl quinoaa
4dl vettä
5dl tuoretta pinaattia (itse käytin pakastepinaattia)
1 valkosipulin kynsi
150g  vahvaa , kypsytettyä juustoa
1dl kermaa
1 kananmuna
pippuria
suolaa
nippu tuoretta basilikaa (käytin kuivattua)




Keitä quinoaa 15 minuuttia. (Huom! Huuhtele ensin). Hienonna pinaatti ja laita uunivuokaan. Lisää juustoraaste, quinoa, kananmuna, kerma ja mausteet. Pinnalle vielä juustoraastetta, jos haluat. Paista uunissa 200 asteessa n. 35min.

Lapsen lounas: Quinoa-pinaattivuokaa, porkkanaraastetta, kylmäpuristettua oliiviöljyä ja tomaatteja (lisäksi maitoa)


Kinoa on helposti sulava, gluteeniton ja maistuu lapsillemmekin hyvin. Tosin kinoan rakenteen vuoksi pienen taaperon voi olla hankala saada ruokaa pysymään lusikassa. Annoin kinoaa lapsillemme jo melko pieninä, kun peruna ei sopinut. Kinoa sopi jo hyvin varhain aivan mainiosti. Kaikki vauvat/lapset ovat kuitenkin yksilöitä! Mikä sopii yhdelle ei välttämättä toiselle sovi. Kinoasta lapsi saa paljon hyvälaatuista proteiinia. Nautimmekin quinoa-pinaattivuokaa lounaaksi ihan sellaisenaan ja maukasta oli. Tosin miehen mielipide oli, että tämä ruoka sopisi hyvin lisäkkeeksi esimerkiksi kalalle. Lihattomuuteenkin tottuu, kun alkaa rohkeasti kokeilla ruoanlaitossa erilaisia kasviksia ja esimerkiksi edullisia linssejä. Niistä saa roppakaupalla esimerkiksi rautaa. Oma suosikkini on linssikeitto, joka ei kuitenkaan kelvannut ainakaan viimeksi lapsillemme. Lihattomina päivinä ruoansulatuselimistö ei joudu yhtä koville, joten mikset pitäisi vaikkapa kerran viikossa kasvisruokapäivän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti