maanantai 2. joulukuuta 2013

Vaivaako lasta ummetus? Onko ruokavalio liian tärkkelyspitoinen?

Juhlakausi lähestyy ja joka paikka on täynnä valkoisesta viljasta tehtyjä herkkuja. Niin aikuisilla kuin lapsillakin syömistottumusten muuttaminen muuttaa myös vatsan toimintaa. Liiallinen tai väärien ja sopimattomien ruokien syöminen aiheuttaa ongelmia. Yksilöllisesti toki. Moni lapsikin kärsii ummetuksesta. Ja joskus aivan pienimmilläkin on vatsa kovalla, ja se ilmenee esim. itkuisuutena. Monet hoksaavat antaa lapselle tällöin luumua mutta myös ”ummetusruokien” karsiminen on tärkeää.

Gluteiinipitoisten tuotteiden kuten leipien ja pastan vähentäminen on nostanut suosiotaan. Yhä useammat ovat havainneet voivansa paremmin, kun eivät syö niin paljoa leipää. Olo kohenee ja ikävät vatsavaivat saattavat helpottaa. Jos kärsii ummetuksesta, tärkkelysruokien vähentäminen voi auttaa. On jätettävä ruokavaliosta pois ummetusta lisäävät ruoka-aineet, joista pahimpina ehkä perunan tärkkelys. Aikaisemmin kerroin siitä, kuinka peruna oli pahin yksittäinen ruoka-aine poikamme vatsavaivojen taustalla. Juuri siitä syystä, ettei sen sisältämän tärkkelyksen hajottaminen vielä onnistunut kunnollisesti. Perunan ohella viljan, varsinkin valkoisen viljan, tärkkelys voi hidastaa vatsan toimintaa. Täysjyväviljan, esim. täysjyväriisin leseet sen sijaan kumoavat sen ummettavan vaikutuksen ja siihen voi jauhaa joukkoon vielä hitusen pellavansiemeniä vaikutusta tehostamaan. Täysjyväriisi on loistavaa ravinteikasta ruokaa lapsille (ja aikuisillekin). Tärkkelystäkin voi toki syödä, muttei paljoa kerralla.

Joulu tulossa. Joka paikassa on tärkkelystä. On pullaa, torttuja, pipareita, kakkuja ja perunalaatikkoa jne. Ja kaikkeahan pitää syödä tai ainakin maistaa. Ja lapset kinuavat kaikkea sitä samaa, mitä itsekin syömme. Ei pidä maistaa kaikkea, eikä kannatakaan. Jos kroppa voi sen jälkeen huonosti, tai lapsi itkee vatsavaivoja, se tuskin kannattaa. Vehnä itsessään allergisoi osaa vauvoista/lapsista. Kohtuullisuuden säilyttäminen on hyväksi myös jouluna, jolloin on kiva hieman löysätä tiukoista syömisrutiineista. Raskasta ruokailua on hyvä kompensoida ottamalla lautaselle myös kasviksia ja syömällä välipalalla hedelmiä sekä huolehtimalla riittävästä veden juonnista. Saksanpähkinä sekä jauhetut pellavansiemenet auttavat vatsan toimintaan, joskin pähkinät eivät usein sovi lapsille. Maito, juusto ja kananmuna on jätettävä vähemmälle.

Annan lapsillemme melko vähän leipää, mutta valitsen laadukasta. Esim. useimmat näkkileivät ovat ihan ok. Alusta alkaen olen totuttanut heidät riisikakkuihin. Valitsen aina täysjyväriisistä valmistettuja, ja niitä syön itsekin joka päivä. Leivonnassa käytän useimmiten gluteenittomia jauhoja ja kauraa.

Joulun kunniaksi leivoin pipareita. Oli tarkoitus ottaa 1v7kk taaperot mukaan leivontaan, mutta gluteeniton taikina oli sen verran haurasta, ettei siitä olisi tullut kuin sotkua. Leivoin ja paistelin itse. Näitä pipareita tarjosin lapsillekin hyvillä mielin ja taisi maistuakin. Miehen komentti tosin oli, etteivät ne maistuneet oikeilta pipareilta :)
Leipominen ilman vehnäjauhoja vaatii totuttelua


Gluteenittomat piparkakut


125 g voita
1 1/4 dl kookossokeria
3/4 dl lucuma-jauhetta sekä hieman siirappia
n. 3 tl piparkakkumaustetta
n. 1 1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl suolaa

Kaikki aineet kattilaan sulamaan. Annetaan jäähtyä ja sitten lisätään
1 muna
3 dl gluteenitonta jauhoseosta

2,5 dl täysjyväriisijauhoja
1 tl soodaa.


Taikina jääkaappiin viilenemään ennen leipomista. Paistetaan 200 asteessa keskitasolla 6-7 min. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti