Juhlakausi lähestyy ja joka paikka on täynnä valkoisesta
viljasta tehtyjä herkkuja. Niin aikuisilla kuin lapsillakin syömistottumusten
muuttaminen muuttaa myös vatsan toimintaa. Liiallinen tai väärien ja
sopimattomien ruokien syöminen aiheuttaa ongelmia. Yksilöllisesti toki. Moni lapsikin
kärsii ummetuksesta. Ja joskus aivan pienimmilläkin on vatsa kovalla, ja se
ilmenee esim. itkuisuutena. Monet hoksaavat antaa lapselle tällöin luumua mutta
myös ”ummetusruokien” karsiminen on tärkeää.
Gluteiinipitoisten tuotteiden kuten leipien ja pastan
vähentäminen on nostanut suosiotaan. Yhä useammat ovat havainneet voivansa
paremmin, kun eivät syö niin paljoa leipää. Olo kohenee ja ikävät vatsavaivat
saattavat helpottaa. Jos kärsii ummetuksesta, tärkkelysruokien vähentäminen voi
auttaa. On jätettävä ruokavaliosta pois ummetusta lisäävät ruoka-aineet, joista
pahimpina ehkä perunan tärkkelys. Aikaisemmin kerroin siitä, kuinka peruna oli
pahin yksittäinen ruoka-aine poikamme vatsavaivojen taustalla. Juuri siitä
syystä, ettei sen sisältämän tärkkelyksen hajottaminen vielä onnistunut
kunnollisesti. Perunan ohella viljan, varsinkin valkoisen viljan, tärkkelys voi
hidastaa vatsan toimintaa. Täysjyväviljan, esim. täysjyväriisin leseet sen
sijaan kumoavat sen ummettavan vaikutuksen ja siihen voi jauhaa joukkoon vielä hitusen pellavansiemeniä vaikutusta tehostamaan. Täysjyväriisi on loistavaa
ravinteikasta ruokaa lapsille (ja aikuisillekin). Tärkkelystäkin voi toki syödä, muttei paljoa kerralla.
Joulu tulossa. Joka paikassa on tärkkelystä. On pullaa,
torttuja, pipareita, kakkuja ja perunalaatikkoa jne. Ja kaikkeahan pitää syödä
tai ainakin maistaa. Ja lapset kinuavat kaikkea sitä samaa, mitä itsekin
syömme. Ei pidä maistaa kaikkea, eikä kannatakaan. Jos kroppa voi sen jälkeen
huonosti, tai lapsi itkee vatsavaivoja, se tuskin kannattaa. Vehnä itsessään allergisoi
osaa vauvoista/lapsista. Kohtuullisuuden säilyttäminen on hyväksi myös jouluna,
jolloin on kiva hieman löysätä tiukoista syömisrutiineista. Raskasta ruokailua
on hyvä kompensoida ottamalla lautaselle myös kasviksia ja syömällä välipalalla
hedelmiä sekä huolehtimalla riittävästä veden juonnista. Saksanpähkinä sekä
jauhetut pellavansiemenet auttavat vatsan toimintaan, joskin pähkinät eivät
usein sovi lapsille. Maito, juusto ja kananmuna on jätettävä vähemmälle.
Annan lapsillemme melko vähän leipää, mutta valitsen
laadukasta. Esim. useimmat näkkileivät ovat ihan ok. Alusta alkaen olen
totuttanut heidät riisikakkuihin. Valitsen aina täysjyväriisistä valmistettuja,
ja niitä syön itsekin joka päivä. Leivonnassa käytän useimmiten gluteenittomia
jauhoja ja kauraa.
Joulun kunniaksi leivoin pipareita. Oli tarkoitus ottaa
1v7kk taaperot mukaan leivontaan, mutta gluteeniton taikina oli sen verran
haurasta, ettei siitä olisi tullut kuin sotkua. Leivoin ja paistelin itse.
Näitä pipareita tarjosin lapsillekin hyvillä mielin ja taisi maistuakin. Miehen komentti tosin oli, etteivät ne maistuneet oikeilta pipareilta :)
Leipominen ilman vehnäjauhoja vaatii totuttelua |
Gluteenittomat piparkakut
125 g voita
1 1/4 dl kookossokeria
3/4 dl lucuma-jauhetta sekä hieman siirappia
n. 3 tl piparkakkumaustetta
n. 1 1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl suolaa
Kaikki aineet kattilaan sulamaan. Annetaan jäähtyä ja sitten lisätään
1 muna
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2,5 dl täysjyväriisijauhoja
1 tl soodaa.
Taikina jääkaappiin viilenemään ennen leipomista. Paistetaan
200 asteessa keskitasolla 6-7 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti