lauantai 28. joulukuuta 2013

Viisaasti suolaa

Joulu alkaa olla takanapäin. Moni lapsikin pääsi ehkä maistamaan kinkkua ja laatikoita, ja sai uusia makuelämyksiä. Mikäs sen mahtavampaa! Suolainen ja runsasrasvainen ruoka on kuitenkin juhlapyhien jälkeen hyvä vaihtaa takaisin normaaliin vähäsuolaiseen ruokaan varsinkin lasten kohdalla.
Suomessa vallitseva suositus on, ettei alle 1-vuotiaalle anneta lainkaan suolaisia ruokia tai mausteita. Munuaiset eivät pienimmillä lapsilla toimi kunnolla poistaakseen ylimääräisen suolan elimistöstä. Yli yksivuotiailla vallitseva suositus on alle 3 g suolaa eli natriumkloridia päivässä, aikuisilla 5 grammaa. Pelkästään maito- ja lihatuotteiden mukana aikuinen saa vähimmäistarpeen verran (1,3g) suolaa päivässä. Pikkulasten ruokavalion tulisi siis olla vähäsuolainen, joten valmisruokien säännöllinen käyttäminen ei liene järkevää.
Käsittelemätöntä merisuolaa saa luontaistuotekaupoista sekä joistakin marketeista.

Suola kannattaa valita huolella. Käytämme kotona luontaistuotekaupasta saatavaa täysin raffinoimatonta merisuolaa, joka ei sisällä esimerkiksi paakkuuntumisenestoainetta. Se on väriltään harmaata ja ostettaessa hieman kosteaa. Tavallinen ruokasuola sisältää vain natriumkloridia, joka liitetään moniin terveysongelmiin (esim. korkea verenpaine), mutta puhdistamattomasta merisuolasta saa lisäksi hyödyllisiä mineraaleja täysin luonnollisessa muodossa. Koko perheen ruoka valmistetaan vähäsuolaisena, ja aikuiset voivat lisätä suolaa omalle lautaselleen. Ruoan päälle laitettaessa suola maistuukin voimakkaammalta.

Merisuolan ohella käytämme ruususuolaa ja Herbamare yrttimerisuolaa. Ruususuolan ongelma on lähinnä se, ettei se sisällä lainkaan jodia. Mikäli kärsii korkeasta verenpaineesta, merisuola on erityisen hyväksi sen sisältämän magnesiumin ja kaliumin vuoksi.  Merisuolatun veden nauttiminen tasaa sekä korkeaa että matalaa verenpainetta.
Ruususuolaa ja Herbamarea löytyy useimmista marketeista.


Jouluna meidän taaperot maistelivat muiden ruokien ohella myös suolaista kalaa. Havaitsin, ettei tämä tehnyt heidän oloaan hyväksi, ja niinpä laitoin heille joulun jälkeen ihan suolatonta ruokaa. Silmiini osui eräs artikkeli, jossa kerrottiin suomalaisäitien huolehtivan pikkuvauvojen suolattomasta ruokailusta hyvin. Kuitenkin taaperoiden ravitsemuksen kerrottiin ”retkahtavan”. Taaperoille aletaan ehkä syöttää valmisruokia kuten nakkeja, joissa on usein liikaa suolaa ja esim. huonolaatuista rasvaa. Halvallakin saa hyvää kotiruokaa. Tästä täytyykin kirjoittaa ihan oma juttunsa. J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti