maanantai 9. joulukuuta 2013

Xylitolipastillit syynissä

Xylitolipurkkaa tai -pastilleja joka ateria päätteeksi. Näinhän meitä on ohjeistettu pienestä pitäen. Xylitolipurukumin ja -pastillien tarkoitus on tappaa haitallisia bakteereja suusta ja lisääntynyt sylki vähän kuin huuhtoo hampaita. Parasta olisi valita 100 % xylitolilla makeutettu tuote.

Meidän perheessä aloitettiin xylitolipastillit, kun vauvat oli vuoden iässä ja  ensimmäisenä annettiin Herra Hakkarainen –pastilleita. Ne on helposti suussa liukenevia ja niitä voi näppärästi jakaa pienemmiksikin osiksi. Sittemmin ollaan ostettu muitakin merkkejä esim. Moomin-pastilleja ja Fazerin xylimaxia. Kaikki ovat 100 % xylitolilla makeutettuja. Tuossa ihottumaruljanssin aikana tuli tarkasteltua pastillien ainesosaluetteloa kriittisemmällä silmällä. Tarkastin kirjasta kaikki niissä käytetyt lisäaineet ihan vain varmuuden vuoksi. Tässä tarkastelujen tulosta:

Hakkarainen pastillien sisältö
makeutusainetta (xylitolia 95 %)
Hyytelöimisainetta (arabikumia)
liivatetta
luontaisia aromeja

Moomin Metsämansikka ja persikkavadelma -pastillien sisältö
Makeutusaine xylitoli (93 %)
sakeuttamisaine E414 (arabikumi)
pintakäsittelyaineet E470b, E903, E901, E904
kiinteyttämisaine E466
aromit
vadelmatäysmehutiiviste
värit E160a, E120 (punainen väriaine E120 voi aiheuttaa allergisia reaktioita)

Xylimax-pastillit, Villi vadelma
makeutusaine (xylitoli 93 %)
pintakäsittelyaineet E470a, E903
kiinteyttämisaine E466
sakeuttamisaine E414
vadelmajauhe
luontaiset aromit

Syyniin joutuneet xylitolipastillit

Pastilleissa käytetään pääasiassa sellaisia lisäaineita, joilla ei ole tunnettuja terveyshaittavaikutuksia. Moomin-pastilleissa lisäaineita oli eniten. Lisäaineopasta tutkiessani Moomin-pastilleissa käytetylle E120 punaiselle väriaineelle löytyi maininta, että voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Sakeuttamisaineena käytetylle arabikumille (E414) löytyi niin ikään huomautus, että voi allergisoida henkilöitä, jotka saavat oireita maapähkinöistä, pavuista tai herneistä. Arabikumia on käytetty jokaisessa kolmessa esimerkkipastillissa. Arabikumi on palkokasveihin kuuluvan Acacia senegal –puun kuivattua maitiaisnestettä. Käytetyillä pintakäsittelyaineilla ei sen sijaan näyttänyt olevan tunnettuja haittavaikutuksia. Niiden valmistustavat sen sijaan huvittivat. Esim. E904 lisäaine Sellakka on Intialaisen lakkakilpikirvan eritettä :D Olisi mielenkiintoista jatkaa lisäainetutkiskelua karkkien maailmassa. 

Moomin pastillit ovat pinnaltaan kovia, ja niissä onkin käytettyä useita pintakäsittelyaineita. Ne eivät mielestäni sovellu yhtä hyvin pikkuisille taaperoille, sillä ne voivat helpommin luiskahtaa kurkkuun. Niin ikään Xylimax- pastillit ovat kovia. Kaikkien pastillien maku miellyttää meidän lapsia. Eipä ole ihme! Maistuuhan ne aikuisenkin suussa ihan kivalta. Xylitolia myydään muuten myös sellaisenaan purkissa, joskin itsellä tuo aine on jäänyt toistaiseksi käyttämättä.  
100 % xylitolia saa kaupoista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti