torstai 5. joulukuuta 2013

Kun iho oireilee

Tässä muutama päivä sitten molempien taaperoidemme polvitaipeet leiskahtivat ihottumalle. Ruokavalio joutui heti syyniin. Mitä olemme tänään syöneet, entä eilen tai sitä edellisenä päivänä. Onko annettu maistaa jotakin uutta ruokaa tai onko käytetty jotakin uutta maustetta. Syy löytyi lopulta paahdetuista auringonkukansiemenistä, joiden joukossa oli ollut pähkinää. Ihottumien vuoksi lapsi saattaa olla itkuinen, muuten ärtyisä tai esim. nukkua huonommin.

Sekä sisäinen että ulkoinen hoito on ihottumissa tärkeää. Päätin antaa lapsille muutaman päivän ajan vain vauvasta alkaen soveltuviksi todettuja ruokia. Palasin siis juurille ruokailussa: täysjyväriisiä, porkkanaa, kauraa, avokadoa, banaania, marjoja, vähän kalaa/lihaa, kylmäpuristettuja öljyjä… kunnes iho alkaa rauhoittua. Soseutetusta ruoasta oireita voi tulla vähemmän. Maidon sijaan juodaan piimää ja rahkakin lienee ihottumissa hyväksi. Jos lapsella on maitorupea, tällöin manteli- tai esim. soijamaito on tavallista maitoa parempi valinta. Kananmuna, ja munaruoat yleensä ja juusto on myös hyvä jättää vähemmälle. Yleisesti kaikki valkovilja pois ja tilalle otetaan mieluiten gluteenitonta täysjyväviljaa, samoin sokeri ja suolakin minimiin. Muutoin lienee aika yksilöllistä, mitä ruokia voi syödä. Kun lapset olivat vauvoja, tein puuroa mm. täysjyväriisijauhoista, sillä useat lasten valmispuurot sisältävät valkoisia vehnäjauhoja!


Ihot parantuivat melko hyvin, vaikka välillä tulikin takapakkia. Reilu puolitoistavuotias osaa jo raapia ihoaan, mikä tietenkin pahentaa tilannetta. Luin että ulkoisena hoitona voisi kokeilla Molkosania (vedellä laimennettuna). Tätä täytyy vielä kokeilla. Lanoliinivoiteesta saimme myös apua. Lanoliinia sisältää esim. Purelan-voide tai Vogelin Bioforce. Myös aikuisen iho reagoi ruokiin. Moni ei vain välitä siitä tai usko siihen. Joskus kuulee sanottavan, että on ihan sama, mitä syö… Jos esimerkiksi kantapäät ovat kovat koppuvat ja naama aikuisenakin näppyläinen, ruokavaliohoito on paikallaan. Sisäinen ihonhoito on mielestäni ulkoista tärkeämpää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti