torstai 2. tammikuuta 2014

Välipala: Väsymystä vai voimaa?

Nautin siitä, että saan antaa terveellisiä ruokia lapsillemme. Vähemmälläkin satsaamisella pärjäisi, huomattavasti vähemmällä. Tämä on kuitenkin minun juttuni.J Aitoja makuja ja järkeviä tapoja. Kyllä ne kantavat hedelmää pitkälle aikuisikään. Näin uskon.

Välipalaksi tarjoan lapsille lähes aina hedelmiä tai marjoja sekä jotakin niiden lisäksi. Uutena vuotena herkuteltiin hieman tavallista runsaammin: avokadopersimonijogurttia kinoamurojen kanssa ja sitten seuraavana päivänä banaanimangojogurttia, jossa oli auringonkukansiemeniä, kaakao nibsejä sekä kinoamuroja. Murot ja siemenet tasoittivat hedelmien tuomaa makeutta.

Avokadoa, persimonia, luonnonjogurttia ja kinoamuroja
Banaania, mangoa, luonnonjogurttia, auringonkukansiemeniä, kinoamuroja sekä kaakao nibsejä.
Välipalan kimpussa! Nam nam...

Auringonkukansiemenistä saadaan mm. runsaasti tärkeitä aminohappoja. Sisällöstä noin puolet on rasvaa, josta suurin osa on monityydyttymätöntä rasvaa (omega-6 rasvahappoja tosin valtaosa). Kovin suuria määriä ei luonnollisesti kannata pienille antaa, eikä varmaankaan joka päivä. Noista siemenistä kun saa kohtalaisen runsaasti kadmiumia. Siemenet kannattaa jauhaa vaikka sauvasekoittimella, sillä lapsi tuskin pystyy puremaan niitä kunnolla. Ne sopivat smoothien joukkoon hyvin. Liottaminen etukäteen auttaa siemeniä sulamaan paremmin.
Auringonkukansiemet ovat joidenkin mielestä "lähes täydellistä ruokaa"

Kaakaonibsit olin ostanut jouluksi raakasuklaata varten. Ne maistuivat vesseleille jogurtin kanssa kivasti ja malttoivat niitä pureskellakin. Lisääkin piti antaa. Kaakao on huipputerveellistä, ja raakasuklaan etuhan on juuri siinä, ettei sitä kuumenneta. Lapset maistoivat jouluna raakasuklaatakin. Raaka kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja jopa 10 % kaakaon painosta on antioksidantteja. Nuo kaakaonibsit on murskattu kokonaisista kaakaopavuista. En havainnut kummallakaan mitään allergiaoireita tuon välipalan jälkeen.

Kinoamuroja löytyi Mankkaan (Mahtavasta!!) K-Supermarketista. Siellä on sitten ihan kaikkea. Mielestäni nuo murot eivät maistuneet juuri miltään, mutta lapset söivät mielellään. Aika kalliitakin ne olivat. Sokerimuroista noihin ei varmaan olisi paluuta ;) Kinoa on gluteenitonta ja soveltuu erityisen hyvin lapsille, sillä se ei allergisoi.

100 gramman pussilla oli hintaa lähes 4e.
Välipalan pitää nykyisin olla meillä todella kunnollinen. Lähdemme välipalan jälkeen aina päivän toiselle ulkoilutuokiolle, joten energiaa tarvitaan. Pelkkä banaani enää riitä. Tarvitaan hiilihydraattien lisäksi myös proteiinia ja rasvaa, jolloin verensokerikin nousee maltillisemmin eikä ala väsyttää. Tarvitseeko aikuinen välipalaa…?


Onnea ja terveyttä Uudelle Vuodelle 2014!

2 kommenttia:

 1. Heippa!

  Kiva lueskella sun blogia ja ravintojuttuja. Huomaa, että panostat asiaan! :) Ja toi Mankkaan k-kauppa on kyllä hyvä!

  t. Riitta

  t. Riitta

  VastaaPoista
 2. Kiva, että jutut kiinnostaa... :) Taidampa tästä siirtyä lukemaan sinun juttujasi!

  VastaaPoista