torstai 30. tammikuuta 2014

Seesaminsiemenistä siemenmaitoa ja tahinia

Seesaminsiemen on varsin monikäyttöinen, kuten monet muutkin siemenet. Se on ravinteikas sisältäen mm. paljon kalsiumia sekä kolesterolia alentavaa lignaanikuitua. Koska lapsillamme oli nuhaa, päätin kokeilla maistuisiko siemenmaito normaalin sijasta. Siemenmaito lienee tuttu niille, jotka eivät syystä tai toisesta tavallista maitoa halua/voi käyttää. 

Siemenmaidon ohje:

n. 1dl seesaminsiemeniä
n. 3dl vettä

Kuorittuja seesaminsiemeniä liotetaan muutama tunti (yön yli). Siemenet soseutetaan tehosekoittimessa ja lisätään vettä vähitellen lisää. Siivilöidään kuituaines pois. Maidon voi halutessaan makeuttaa. Jäljelle jäävän kuitumassan voi käyttää vaikka leivonnassa.

Tätä ohjetta kokeilin tenaville. Se ei maistunut vaikka lisäsin joukkoon kookossokeria. Sitten soseutin joukkoon mustikkaa, mutta ei mennyt vieläkään. Lopulta päädyin keittämään iltapuuron tuohon siemenmaitoon, ja nyt maistui. Siemenmaidon makuun on kyllä tottumista, ja se käykin parhaiten esim. smoothien pohjaksi. 

Seesaminsiemenistä syntyy maitoa, joka toimii vaikka smoothien pohjana.


Seeseminsiemenistä voi tehdä myös maukasta tahnaa nimeltään tahini. Valmistaminen on helppoa ja nopeaa.

Tahinin ohje:

Liotetaan seesemainsiemeniä yön yli (ei ole välttämätöntä). Paahdetaan niitä uunissa n. 175 asteessa ehkä 15 minuuttia kunnes muuttuvat kullanruskeiksi. Välillä sekoitetaan, ettei pala. Laitetaan siemenet astiaan ja soseutetaan sauvasekoittimella hienoksi. Lisätään oliiviöljyä vähitellen, kunnes tahna näyttää maapähkinävoilta.

Siemeniä paahdetaan uunissa...

...kunnes ne ovat kullanruskeita. Soseutetaan...

...ja lisätään oliiviöljyä.

Valmista tahinia leipästen päällä


Tahinia maisteltiin tänään tattari-kinoaleipien kanssa. Poika piti näistä leivistä enemmän ja kävi syömässä lattialle pudonneet paahdetut seesaminsiemenetkin. J  


Seesaminsiemen käy erinomaisesti myös erilaisten siemenleipien yhdeksi raaka-aineeksi muiden siementen kanssa. Siementen käyttö lasten kohdalla lienee järkevää aloittaa varovaisesti ja ottaa huomioon, ettei niiden pureskeleminen välttämättä onnistu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti