maanantai 13. tammikuuta 2014

Hormonit tasapainoon


Kivaa. Viikonloppu vierähti taas ravinto-opintojen parissa Helsingissä. Kurssilla käsiteltiin hormoniasioita ja ruokavaliota. Paikallaan istuminen on minulle usein suurin haaste, mutta erittäin kiinnostava aihealue auttoi jaksamaan. 

Ihmisen hormonitasapaino on kiehtova kokonaisuus, johon ruokavalio vaikuttaa olennaisesti. Ruoka, jota syömme, voi joko edesauttaa normaalia hormonien toimintaa ja siten koko elimistön hyvinvointia, tai häiritä koko systeemiä. Erilaiset häiriötilat kuten puuttuvat kuukautiset, PMS, PCO(S) tai lapsettomuus ovat useiden naisten ongelmia. Tai esimerkiksi tolkuton makeanhimo, ei sekään kuulu terveeseen kehon toimintaan. Terveellisestä ravitsemuksesta ja täydentävistä lisäravinteista on useimmille suurta apua, kun halutaan saada kroppa balanssiin. Keskeisimpänä esiin nousi verensokerin tasapainottaminen sekä suoliston hyvinvointi. Liika insuliini sotkee hormonitoimintaa oikein kunnolla, ja niinpä sokeri- ja valkoviljatuotteet ovat ehdottoman haitallisia hormonihäiriöissä. Korkea insuliini ei voi olla lapsille sen terveellisempää. Hormoniongelmien taustalla on usein pitkään jatkunut huono ruokavalio ja huonot elämäntavat. Koska lapsena opitut tavat siirtyvät usein aikuisuuteen asti, terveiden elämäntapojen opettaminen jo lapsena on hyvin keskeistä kaikkien sairauksien niin myös hormonihäiriöiden ennaltaehkäisynä. 

Raskaus oli myös eräs kurssin pääteemoista. Jo raskautta suunniteltaessa (6kk etukäteen) on hyvä muuttaa ruokavalio terveelliseksi ja karsia turhia myrkkykuormia, lisäaineita ja ym. Raskausaikana suuria muutoksia ei voi enää tehdä, sillä jos esimerkiksi raskaana oleva alkaa paastoamaan, elimistön toksiinit siirtyvät helposti vauvaan. Raskasmetalleja kertyy elimistöön helposti ympäristön epäpuhtauksista ja esim. ruoasta ja nekin voivat vaikuttaa hormonitasapainoon, jo kehittyvään sikiöön tai vaikka aiheuttaa lapsettomuutta. Luomuruoka on useimmiten puhtaampaa.

Tuttipullot ja nokkamukit kannattaa ostaa merkinnällä BPA vapaa. Osasta muoviastioita voi liueta ruokaan haitallisia aineita, joita käytetään muovin valmistuksessa. Olisikin hyvä välttää lämmittämästä maitoja muovipullossa tai ruokaa muovilautasella mikrossa. Myöskään kuumaa ruokaa ei kannata siirtää muoviastiaan jäähtymään. Ainakin Ainun MAM –tuttipullot, joita kaksosemme käyttivät vauvoina ovat BPA free samoin nykyisin meillä käytössä olevat Ikean lastenastiat. Hyvä niin :)

Yksi asia vielä. Ruokavalion monipuolisuus. Vaikka jokin ruoka on terveellistä, niin kohtuus on hyvä muistaa. Esimerkiksi paljon meidän perheessä käytetty raaka-aine, riisi, sisältää melko paljon arsenikkia, joten vaihtelu on hyvästä. Lapsille on olemassa joitakin lisäravinteita (BioRay), joilla voidaan vähentää kehon myrkkykuormaa hyvin luonnollisesti. 

Laitoin lapsillemme ja itselleni tänään ruoaksi ”tulehdusta vähentävää” ruokaa, linssikeittoa. Se oli valmistuksen jälkeen niin paksua, että lapsille se toimi quinoan kanssa kastikkeena. Sitten jatkoin sitä hieman, jotta sain itse keittoa. On se vaan aina niin hyvää ja lapsillekin maistui. 
Aurinko näyttäytyi tänään piiiitkästä aikaa. Ihanaa!! Ulkoilu, liikunta ja tasapainoinen elämä vähentävät stressiä ja vaikuttavat myös hormoneihin.


Tasapainoista alkanutta viikkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti