lauantai 13. joulukuuta 2014

Itse täytettävä joulukalenteri

Joulukalenterit kuuluvat joulun odotukseen, ehdottomasti! Tänä vuonna löysin Muumi-kaupasta lapsille avattavat joulupallot, joihin mahtuu sisälle jotakin pientä. Joka yö tonttu on käynyt tuomassa palloon pienen herkun tai lelun, jos lapset ovat olleet kiltteinä. Yllätykseksi valitsen jotakin hyvää mutta terveellistä, kuten kuivattuja luomuhedelmiä: mangoa, lohikäärmehedelmää ja rusinoita, pienen keksin tai vaikka tummaa suklaata (min. 70 %), jota lapset muuten rakastavat. :) Joulukalenterin saa avata vasta aamupalan jälkeen, eikä sen sokerit siten vaikuta aamupalan syöntiin. Puurot menee paljon tavallista reippaammin, kun joulukalenteri houkuttelee vieressä. Lapset eivät osaa vaatia makeisia, sillä en ole niitä heille tarjonnut tummaa suklaata lukuunottamatta. 

Päivä kerrallaan täytettävä joulukalenteri on päivän yksi kohokohdista!

Tänään kävin pyörähtämässä joulumarkkinoilla Espoon Kattilassa. Sieltä löysin paikallisia lähi- ja luomutuotteita edulliseen hintaan. Kotiin lähti luomumunien lisäksi mm. karjalanpiirakoita ja itsetehtyä mantelisuklaata. Itse tehdyssä karjalanpiirakassa voi aistia puhtauden ja lisäaineettomuuden. Teollisissa piirakoissa on lähes poikkeuksetta mukana niin kovetettua kasvirasvaa kuin vehnägluteeniakin rakenteen parantamiseksi. Lisäaineista ja margariinista oli taasen juttua mediassa, kun espoolaisäidit olivat vaatimassa luomuvoita päiväkoteihin margariinin tilalle. Tämä rasva-asia tuntuu jakavan mielipiteet aina vaan. Mitä ruoan puhtauteen ja aitouteen tulee, niin kyllä voi päihittää margariinin mennen tullen. 

Karjalanpiirakka maistui munavoin ja porkkanakeiton kanssa


Jännittävää Joulunodotusta!

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivän fenkolikeitto

Kauppareissulla silmiini osunut fenkoli päätyi itsenäisyyspäivänä keitoksi. Ohjeen muistin aikaisemmin nähneeni hiljattain osatamassai irti sokerista -kirjassa. Tiedossa olisi helppoa ja nopeaa ruokaa, joka soveltuu vaikka alkukeitoksi. Näin ainakin meillä.


Fenkolit ja purjo (käytin tosin sipulia) kuullotetaan voissa, lisätään kuivattuja fenkolinsiemeniä ja omenaviinietikkaa, pari perunaa, valkosipulia ja kasvis tai kanalientä. Keitellään puolisen tuntia ja sitten survotaan sauvasekoittimella. Tarjoiluun sitten voi laittaa parmesaanilastuja, turkkilaista jogurttia ja fenkolin tummanvihreät lehdet.

Fenkolikeittoa itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Melko kauan jouduin survomaan, jotta kokonaiset fenkolinsiemenet menivät ihan murusiksi. Ehkpä ne olisi voinut jättää kokonaan poiskin. Lapset saivat myös osakseen tästä uudesta elämyksestä. Alkujärkytyksen jälkeen molemmat söivät keittoa vajaat 10 lusikallista, mutta eipä vaikuttanut olevan ihan lempiruokaa. Onneksi oli poroa pääruoaksi.

Fenkoli on hyvä ruoansulatukselle. Se tehostaa muunmuassa rasvojen pilkkoutumista ja voi siten auttaa niitä, joilla on huono ruoansulatus ja vatsa- tai suolistovaivoja. Muitakin hyvä vaikutuksia on havaittu mm. anemian ja hengitystieongelmien hoidossa.




maanantai 1. joulukuuta 2014

Saatko tarpeeksi jodia?

Jodista on kirjoiteltu viime aikoina paljon. Myös viime viikonlopun kurssilla aihe nousi jälleen esille. Eikä syyttä, sillä aihe on tärkeä. Suomalaisilla on lievää jodin puutosta (FINRISKI-tutkimus). Jodi on elintärkeä kilpirauhasen toimintaan vaikuttava hivenaine, jonka päivittäinen saantisuositus 2-6- vuotiaille lapsille  on 90 mikrog. ja 6-9 vuotiaille 120 mikrog. ja tätä vanhemmille 150 mikrog/vrk. Jodin tarve lisääntyy raskaus- ja imetysaikana. Jodin puute aiheuttaa kilpirauhasen toimintahäiriöitä: esim. väsymystä, hitautta ja painonnousua.

Jodia lisätään suomessa ruokasuolaan. Muita hyviä jodin lähteitä ovat muunmuassa merikalat, maitotuotteet ja etenkin merilevä ja jodia on myös monivitamiinivalmisteissa. Merilevissä jodipitoisuudet saattavat vaihdella hyvinkin paljon, eikä niitä siksi suositella lapsille eikä esimerkiksi raskaana oleville. Tavallisen ruokasuolan korvaaminen esimerkiksi merisuolalla tai ruususuolalla asettaa jodin saannin tarkastelun alle. Kurssimme opettaja olikin sitä mieltä, että kilpirauhasen ongelmat tulevat jatkossa lisääntymään valtavasti ihmisten siirtyessä erikoissuoloihin, ja ellei jodia aleta lisäämään johonkin muuhun elintarvikkeeseen. Tanskassa jodia on alettu lisäämään leivässä käytettävään suolaan. Jodiasia on onneksi nostettu pöydälle kansallisestikin ravitsemuksen saralla.

Asiaa tutkiskellessani tein taulukkoa jodin lähteistä. Tiedot on kerätty finelistä. Jodin saannin kohdalla saattaa tulla ongelmaa, jossei käytä lainkaan maitotuotteita, syö harvoin kalaa, eikä käytä jodioitua ruokasuolaa. Täysin kasvisruokavaliota noudattavat kuulunevat riskiryhmään. Teollisuudessa käytetään pääsääntöisesti jodioimatonta suolaa. Niinpä valmisruokia käyttävät eivät myöskään välttämättä saa ruoastaan riittävästi jodia.


Elintarvike
Jodia µg/100g
Jodia/annos (n.)
kananmuna (1kpl, n.50g)
44
22
jogurtti, maustamaton, 2,5%, 2dl
16
32
lohifilee, uunissa paistettu, 150g
101,2
152
Sushi, levärulla, tuoresuolattu lohi, maki

55,1

katkaravut
210

ruokasuola, teollinen, jodioitu, 5g
2200
110
merisuola, jodioimaton, 5g
74
3,7



maito, keskiarvo, 2dl
16,3
32,6
Juusto, polar 15 annos 20g
39,6
7,9
rahka, maustamaton, rasvaton, 1dl
25
25
Sei
85
85
Kuha
35

Ahven
18




torstai 20. marraskuuta 2014

Suklaisia pikkujouluherkkuja

Pikkujouluaika on kohdillaan. Tekisi mieli kokeilla vaikka ja mitä leivonnaista, jos vain saisi ylimääräistä aikaa jostakin.

Eilen vietettiin ystävien kanssa iltaa ja sen kunniaksi leivoin suklaakakun. Tämä kakku sai makeuden taatelista. Vehnäjauhojen sijaan siinä käytetään manteli- ja kookosjauhoja. Tämä kakku oli varsinkin aikuiseen makuun.

Suklaakakku (Resepti: luolalaboratorio)

Suklaakakku sai seurakseen vadelmia ja kermavaahtoa



Edelliseltä kurssilta puolestaan tarttui mukaan kirja: "Irti sokerista", josta nappasin kivan pikkuleipäreseptin.

Helpot ja makeat pikkuleivät

6,5 dl mantelijauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl merisuolaa
120g pehmeää voita
3 rkl streviajauhetta (käytin kookossokeria)
1 tl vaniljajauhetta

Sekoita mantelijauho, ruokasooda ja suola kulhossa. Lisää pehmennyt voi, stevia ja vaniljajauhe ja sekoita. Nostele pellille, painele littanaksi ja paista 180 asteessa n. 8 minuuttia. Lisäämällä joukkoon esim. kaakaojauhetta, suklaapaloja, saa vaihtelua. Noin. 30 keksiä.

Nämä keksit maistuivat vesseleille, tottakai. Tavallinen versio päihitti suklaisen mennen tullen.



torstai 13. marraskuuta 2014

Pakuria myös perheen pienimmille

Pakurista kirjoiteltiin taas. Terveysvaikutusten lista on pitkä. Miedon makunsa vuoksi pakuritee maistuu meillä lapsillekin. Nyt kaapista löytyy pakuri-instant- jauhetta, josta tee valmistuu hetkessä. Lämmintä juomaa on kiva ottaa mukaan retkellekin. Lue myös aikaisemmin kirjoittamani juttu pakurista.

Pakuria kiipeilyretkellä
Pikapakuria

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Onnea isille!

Tänään juhlitaan isiä. Meidän perheessä lepäillään, ollaan yhdessä sekä tietenkin syödään hyvin. Isäntä halusi itse valmistaa lounasta. Karjalanpaisti sai kylkeensä uunijuureksia. Jälkkäriksi syötiin tekemääni puolukkakakkua, sekä taateliraakamakeisia. Ohje Pirkka lehdessä 11/2014. 


Taateliraakamakeiset valmistuvat pikapikaa

Taateliraakamakeiset


200g taateleita
1 1/2 dl pekaanipähkinöitä
1 dl cashewpähkinöitä
kanelia
kardemummaa
PINNALLE:
kookoshiutaleita
tummaa kaakaojauhetta

Liotin taatelit ja pähkinät, hienonsin sauvasekottimella ja laitoin jääkaappiin hetkeksi. Muotoilin palloiksi ja pyörittelin kookoshiutaleissa ja kaakaojauheessa.

Torstaina teimme reissun Tallinnaan. Laivalla oleminen oli parasta, pallomeri taisi olla kaikkein kivointa. Myös buffetissa herkutteleminen kuului asiaan. Annoin lasten syödä tavallista enemmän erilaisia herkkuja, ja kyllä raja tuli niissäkin vastaan. 

Perjantaiset tunnelmat Tallinnasta

Pallomeressä uinti vaatii veronsa. Kyllä nukutti!

torstai 6. marraskuuta 2014

Koko poro hyödyksi

Pohjoisessa asuessamme ostimme joka syksy puolikkaan poron pakkaseen. Riistalihaa olemme suosineet lasten ruokavaliossa ihan vauvasta saakka, ja taasen muita punaisia lihoja syömme vain harvoin. Muistaakseni hirvenliha oli ensimmäinen sarjassaan, mitä vauvana maisteltiin. Tänä vuonna saimme poron isovanhempien tuomana Inarista, ja nyt sitä on pakkasessa ihan koko ruhon edestä. Poron lisäksi isovanhemmat toivat tuliaisinaan valtavasti puolukkaa sekä kylmäpuristettua omppu- ja marja-aroniamehua. Puolukat minulta jäivätkin tänä vuonna keräämättä muuttosählingin vuoksi.

Jäisiä poronluita

Poroa onkin nyt syöty tavallista enemmän. Koska poropaketti sisältää kaikki ruhon osat, yhteensä 22 kiloa, siitä saa tehtyä muun muassa maukasta lihakeittoa luisia osia keittelemällä. Lihat irtoilevat luista ja luita lienee mukava myös kaluta. Porokeitto oli todella lasten mieleen. Erityisen kivaa oli imeskellä luuydintä luista irti. Myös lihasten ja luiden sidekalvot upposivat. J Pidän vapaana elävien riistaeläinten lihaa hyvänä vaihtoehtona osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Porossa on vähemmän rasvaa verrattuna naudan- ja sianlihaan. Myös rasvahappojen (omega 6-omega 3) suhde on parempi.


Menneenä viikonloppuna istuin jälleen koulun penkillä. Jokainen opiskelija esitteli yhden harjoitustyönsä muille opiskelijoille. Näin saatiin luotua varsin opettavainen viikonloppu. Kaikki harjoitustyöt on kohdallani nyt hyväksytty, joten olen yhtä rästiin jäänyttä kurssia vaille valmis Dipl. Ravintoneuvoja.