Tiedätkö, mitä kaikkea lapsesi syö? |
Kauan kirjahyllyssä roikkuneet kirjat pitää palauttaa
kirjastoon, ja käteeni osuu mahtava huumorilla höystetty teos: ”Petos
lautasella”. Kirja laittaa lukijan miettimään syömistään, ja varmasti jatkossa tarkastelemaan
lähemmin tuoteselosteita ennen ostopäätöstä. Pääsääntönä voidaan pitää, että mitä
pidempi ainesosalista on, sen heikompilaatuisesta tuotteesta on kyse. Pätee
ainakin leipien ja maitotuotteiden kohdalla melko hyvin. Hyvässä leivässä ei
tarvita kuin täysjyväjauhoja, vettä ja suolaa sekä (hiivaa) ja tietenkin
kotileivonnassa on kiva täydentää leipätaikinaa erilaisilla siemenillä ja
raakaraasteilla. Leivistä masentavimpia esimerkkejä ovat kaikki vaaleat leivät,
jotka ”ovat kuin tummia”. Pitkä ainesosalista kertoo niiden sisältävän mm. lisättyä
vehnägluteenia ym. jauhonparanteita. Juuri vehnägluteeni aiheuttaa monelle yliherkkyysoireita, ja sitten sitä varta vasten lisätään leipiin. Niitä pehmeitä helposti syötäviä leipiä
sitten lapsille usein syötetään. Suosittelen lämpimästi tarkastamaan leipähyllyllä ainesosaluettelon. Siinä menee aikaa, eikä kunnon leipiä oikein tahdo löytyä, valitettavasti! Eilen löysin lähikaupastamme aitoa 100 % kaurarieskaa, lähileipää siis, jossa oli vain yhtä säilöntäainetta. Sitä annoin hyvillä mielin lapsillemme.
Maitotuotteista surullisimpia ovat kaikki kevyttuotteet.
Rasvaa poistetaan, ja jotta koostumus ja käyttöominaisuudet olisivat edes
lähelläkään vastaavaa aitoa tuotetta, tuotteeseen lisätään mm. sakeutusaineita,
emulgointiaineita ja aromeja. Aromeja on lisättävä, koska rasvan poistaminen vie samalla makua. Myös iskukuumennus tekee esim. vispikerman
huonosti vaahtoutuvaksi, joten siihen pitää lisätä stabilointiainetta.
Pidän tärkeänä, että lapsemme oppivat maistamaan ja
tunnistamaan aitoja makuja. Esimerkiksi mustikkajogurtin maku tulee
luonnonjogurttiin lisätyistä mustikoista eikä aromista, jota valmiiksi
maustetuissa jogurteissa käytetään. Valmiiksi maustetut jogurtit ym.
lapsillekin suunnatut makupalat sisältävät paljon sokeria ja maku tulee aromeista. Ei niissä
marjoja juuri ole. Mitä ovat päiväkodin "terveelliset välipalat...? voi voi...
Lasten purkkiruoissa ei saa käyttää yhtä paljoa lisäaineita,
joskin markettien lastenruokahyllyistä löytyy aika heikkojakin tuotteita.
Niistä on tarkoitus kirjoittaa myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti