lauantai 23. marraskuuta 2013

Petos lapsen lautasella?

Tiedätkö, mitä kaikkea lapsesi syö?

Kauan kirjahyllyssä roikkuneet kirjat pitää palauttaa kirjastoon, ja käteeni osuu mahtava huumorilla höystetty teos: ”Petos lautasella”. Kirja laittaa lukijan miettimään syömistään, ja varmasti jatkossa tarkastelemaan lähemmin tuoteselosteita ennen ostopäätöstä. Pääsääntönä voidaan pitää, että mitä pidempi ainesosalista on, sen heikompilaatuisesta tuotteesta on kyse. Pätee ainakin leipien ja maitotuotteiden kohdalla melko hyvin. Hyvässä leivässä ei tarvita kuin täysjyväjauhoja, vettä ja suolaa sekä (hiivaa) ja tietenkin kotileivonnassa on kiva täydentää leipätaikinaa erilaisilla siemenillä ja raakaraasteilla. Leivistä masentavimpia esimerkkejä ovat kaikki vaaleat leivät, jotka ”ovat kuin tummia”. Pitkä ainesosalista kertoo niiden sisältävän mm. lisättyä vehnägluteenia ym. jauhonparanteita. Juuri vehnägluteeni aiheuttaa monelle yliherkkyysoireita, ja sitten sitä varta vasten lisätään leipiin. Niitä pehmeitä helposti syötäviä leipiä sitten lapsille usein syötetään. Suosittelen lämpimästi tarkastamaan leipähyllyllä ainesosaluettelon. Siinä menee aikaa, eikä kunnon leipiä oikein tahdo löytyä, valitettavasti! Eilen löysin lähikaupastamme aitoa 100 % kaurarieskaa, lähileipää siis, jossa oli vain yhtä säilöntäainetta. Sitä annoin hyvillä mielin lapsillemme. 

Maitotuotteista surullisimpia ovat kaikki kevyttuotteet. Rasvaa poistetaan, ja jotta koostumus ja käyttöominaisuudet olisivat edes lähelläkään vastaavaa aitoa tuotetta, tuotteeseen lisätään mm. sakeutusaineita, emulgointiaineita ja aromeja. Aromeja on lisättävä, koska rasvan poistaminen vie samalla makua. Myös iskukuumennus tekee esim. vispikerman huonosti vaahtoutuvaksi, joten siihen pitää lisätä stabilointiainetta. 

Pidän tärkeänä, että lapsemme oppivat maistamaan ja tunnistamaan aitoja makuja. Esimerkiksi mustikkajogurtin maku tulee luonnonjogurttiin lisätyistä mustikoista eikä aromista, jota valmiiksi maustetuissa jogurteissa käytetään. Valmiiksi maustetut jogurtit ym. lapsillekin suunnatut makupalat sisältävät paljon sokeria ja maku tulee aromeista. Ei niissä marjoja juuri ole. Mitä ovat päiväkodin "terveelliset välipalat...? voi voi... 

Lasten purkkiruoissa ei saa käyttää yhtä paljoa lisäaineita, joskin markettien lastenruokahyllyistä löytyy aika heikkojakin tuotteita. Niistä on tarkoitus kirjoittaa myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti