lauantai 2. marraskuuta 2013

Väsyttääkö? Oletko muistanut D-vitamiinin?

Etelän reissulta saa tuomisina D-vitamiinia elimistön varastoihin, eikä vitamiinia muutenkaan tarvitse ottaa joka päivä, jos valmiste on riittävän vahva. Jos viettää auringossa keskipäivän aikaan 10–15 minuuttia niin, että kasvot ja kädet tai muu vastaavan kokoinen alue on paljaana, se riittää. Suomessa tuo tavoite ei taida täyttyä kuin heinäkuussa jos silloinkaan. Muina vuodenaikoina tehoainetta on otettava purkista. Moni ystävä kertoo sairastelleensa vähemmän D-vitamiinin käytön aloittamisen myötä ja onhan tuosta paljon jo tutkimusnäyttöäkin.

Lapsilla on vallitsevana suosituksena 10µg vuorokaudessa, eli vauvasta alkaen 5 tippaa nestemäistä D-vitamiinia joka päivä. Vauvojen/taaperoiden D-vitamiinivalmisteet ovat monet öljypohjaisia, ja saattavat olla itkujen taustalla. Vesipohjainen Jekovit saattaa olla parempi vatsalle. Meillä siirryttiin Jekovit-valmisteeseen jokin aika sitten lähinnä, koska pullo on näppärämpi käyttää. D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ja sen puute voi aiheuttaa esimerkiksi kasvuhäiriöitä. Meillä D-vitamiinipulloa säilytetään hammasharjojen yhteydessä, jolloin muistamme antaa sitä aina illalla hampaiden pesun yhteydessä. Onneksi molemmat taaperot pitävät valmisteen maustaJ


D-vitamiinin luonnollisia lähteitä ovat kalat ja maitotuotteet, joihin D-vitamiinia lisätään. Myös kananmunassa on hieman D-vitamiinia (1,3µg/1kpl). Suppilovahveroistakin voi saada 100 grammasta 27µg D-vitamiinia, joskin kypsennystavalla on jonkin verran vaikutusta vitamiinien ja kivennäisaineiden määrään.Vaikka käytämme kalaa todella paljon, nautimme myös vahvaa D-vitamiinia purkista säännöllisesti. Lapsille annan D-vitamiinia suosituksien mukaan.

Suppilovahverostakin saa D-vitamiinia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti