tiistai 24. kesäkuuta 2014

Juhannus: Keiteleen kallaa ja muita perinteitä

Aitoa juureen leivottua täysjyväruisleipää, sekä papan Inarinjärvestä kalastamaa lohta. Tämän kylkiäiseksi Keiteleen kuhakeittoa. Näillä eväillä oli hyvä aloittaa juhannuken vietto Viitasaaren mummulassa. Kalaruokia tultaisiin taas syömään paljon, sillä lastemme pappa harrastaa kalastusta hyvinkin aktiivisesti. 

Viikon aikana nautimme muikuista, kuhasta, ahvenista ja lohesta. Kaikki kalat oli itse pyydetty. Lisäksi pappa pakkasi meille kotiinviemisiksi monta kiloa ahvenfileitä :)


Mummun ruisleipää ja Inarinjärven lohta
Kuhakeittoa papan tapaan
Lapset pääsivät läheltä seuraamaan kalastuspuuhia. Kävimme laiturilla katsomassa, kun pappa lähti nuotalle muikkujen perään. Lisäksi olimme koko perhe verkoilla, josta nousikin "iso aka"= iso kala. :) Kalan päätymistä fileenä kylmäaltaaseen edeltää monta vaihetta.

Tässä puhkotaan muikkuja
Likaisilta käsiltä ei kalahommissa voi välttyä
Muikkujen pesu
Eikun paistamaan...
Juhannusaattona paistoimme muurinpohjalettuja. Perinteisen lettutaikinan ohella teimme toisen lettutaikinan täysjyväriisijauhoista. Maitona käytimme sukulaisten tilan ternimaitoa. Ternimaitohan on heti poikimisen jälkeen erittyvää vitamiini- ja hivenainepitoista sekä runsaasti vasta-aineita sisältävää maitoa. Ternimaidossa on tavallista kevytmaitoa enemmän rasvaa ja proteiinia. Kylläpä letut maistui mahtavilta savukalatäytteen kanssa.

Ternimaitoa sukulaisten tilalta
Muurinpohjalettuja täysjyväriisijauhoista ternimaitoon tehtynä
Runsas kalansyönti useampana päivänä peräkkäin aiheutti pojalle lievää ihottumaa polvitaipeisiin. Ihottuna rauhoittui heti, kun kalansyönnissä pidettiin muutaman päivän tauko. Ihottumaa ei tullut uudelleen, vaikka kalaa sitten taas syötiin.

Juhannuksena oltiin ulkona kylmistä keleistä ja sateista huolimatta. Isolla pihalla oli tilaa leikkiä ja ajaa pyörillä. Tässä vielä kaksi kuvaa kylmän hallayön tuhoista.

Hallayö palellutti perunanvarret
Paleltuneet kesäkurpitsat
Kotiinlähtöpäivänä nautittiin hieman eksoottista lohikäärmehedelmää, jota lapset ovat aikaisemmin syöneet vain kuivattuna. Koska mummulassa oli syöty jälkiruokia hieman tavallista enemmän, lapset alkoivat vaatia jälkiruokaa jo pääruoan aikana. Niimpä jälkiruoista päätettiin pitää taas taukoa... :)

Lohikäärmehedelmä
Mieto hedelmä maistui lapsille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti