perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kesän satokausi alkaa

Onpa mukavaa, kun on kesä. Saadaan nauttia tuoreista kotimaisista kasviksista, ja lisäksi niitä saadaan omalta kasvimaalta luomuna. Mummolassa oli jo ensimmäiset rucolat hyvän kokoisia, pinaatit ja lehtikaalit valmistuvat tuota pikaa. Lapset olivat maistelleet raparperiakin suoraan pellosta. Runsaiden raparperimäärien kanssahan on hyvä nauttia kalsiumia sisältäviä tuotteita niiden sisältämän oksaalihapon vuoksi.

Rucola oli kasvanut vaihdilla harson alla

Toissapäivänä torilta tarttui mukaan ruotsalaisia mansikoita, joita lapset söivät kermavaahdon kanssa. Myös herneiden napostelu on sekin aivan mahdottoman mukavaa kaksivuotiaalle. Tuoreet herneet ovat raikkaita, mehukkaita ja ravitsevia.
Ruotsalaista makeaa mansikkaa, kotimaisia odotellessa

"Äiti avaa, äiti auttaa" Sitten onkin helppo napsia herneet pikku sormin

Vesimelonista C-vitamiinia ja nestettä pikkuiselle
Syödessä ollaan kylkikyljessä sulassa sovussa

Eilen isäntä oli valinnut kaupasta reilun satsin muikkuja ja varhaisperunoita. Perunat ja voi maistuivat tänään lapsille todella hyvin.  Ihan pieniä varhaisperunoitahan ei suositella alle 1-vuotiaille niiden sisältämän runsaan nitraatin vuoksi. Muikut ovat mukavaa sormiruokaa ja turvallisia syödä vaikka joka päivä. Muikun vierasainepitoisuus on Eviran ja THL:n tutkimusten mukaan hyvin pieni.

Ensin syötiin voit, sitten perunat :) Lisäksi tarjoilin höyrytettyjä porkkanoita, kurkkua ja tomaattia

On hauskaa huomata, että lapset ovat oppineet syömään monipuolisesti erilaisia kasviksia ja tietävät ne nimeltä. Kukkakaali ja parsakaali ovat suurta herkkua, kesäkurpitsan kanssa on vielä työstämistä. Toivotaan, että terveelliset ruokailutottumukset nyt lapsena kantavat aikuisiälle saakka. Tätä aihettahan on tutkittu, ja ainakin siitä on näyttöä, että lapsena ylipainoiset ovat vielä ylipainoisia aikuisenakin. Huonoja ruokatottumuksia on vaikeampi muuttaa myöhemmin. 

Lopuksi kerron hauskan tapahtuneen: Lapset söivät yhtenä päivänä jälkkäriksi lakkarahkaa. Isäntä istui viereen, ja alkoi syödä poron potkakiekoista tehtyä keittoa. Hänellä oli kädessään luisia paloja, joissa luuydintä vielä mukana. Jäi kuulkaa lakkarahka kakkoseksi, kun lapset pääsivät imeskelemään luuytimiä luiden sisältä. Kyllä lapsi tietää... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti