keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Itävaltalaisia perinneruokia

Ravintolassa syöminen on lasten mielestä tosi mukavaa. Se taitaa olla vesseleistä aika jännittävää! Ulkomailla on mukavaa maistella paikallisia ruokia monipuolisesti. Vieraat maut eivät kuitenkaan aina ole lapsille niitä mieluisimpia.

Keski-Eurooppalainen herkku, knöödeli, lapsille ei maistunut. Tämä jauhopallo sisältää jonkin verran juustoa tai lihaa, mutta on pääasiassa ilmeisesti vehnäjauhoja ja sisältää usein myös esim. lisättyä vehnägluteenia. Isännän kotiin kantama juustoknöödeli ainakin oli *********** (ei mieleistäni, eivätkä sitä lapsetkaan syöneet.) Perinteisesti tuo knöödeli keitetään suolaisessa liemessä ja niitä tarjoillaan mm. rinneravintoloissa.

Lihaknöödeli suolaisessa liemessä

Rinneravintoloissa myydään myös soseutettua hernekeittoa makkaralla tai ilman. Lihaton versio oli ainakin hyvin maukas ja sopi täydellisesti laskupäivän lounaaksi.

Hernekeittoa makkaralla

Innsbruckin reissulla lounastimme kiinalaisessa. Lasten kanssa on helppoa mennä paikkaan, josta ruoan saa heti. Valtaosa tarjottavista oli kuitenkin lapsille liian tulisia ja salaatit etikkaisia. Ns. rapulastut ja kevätkääryleet upposivat parhaiten. Valitettavasti! Rapulastuthan ovat pääasiassa jauhoa (tapiokatärkkelystä ja vehnäjauhoa). Rapua niissä on n. 4,5 %. Lisäksi niissä on suolaa, sokeria ja auringonkukkaöljyä.


Kiinalaiseen tapaankin on joskus kiva syödä.
Kaupunkireissulla hengähdimme kahvilassa, joka oli kyllä poikkeuksellisen hyvin valittu. Sattuipa se nimittäin tarjoamaan luomukahvia ja myynnissäkin oli yhtä ja toista. Kahvin seuralaiseksi valitsin chiansiemenistä ja vadelmista tehdyn kiisselin cashew -kermalla. Näitä ei joka paikasta saakaan. Tosin vadelmia tuskin oli keitetty...

Luomukahvilan antimia

Chiavadelmakiisseli oli tehty tiiviiseen lasipurkkiin.
Tomaattikeitto on mitä parahin alkuruoka. Vuoden takaisella Italianmatkalla en löytänyt sitä yhdestäkään ravintolasta. Eräässä ravintolassa sain loistavan pehmeän makuisen tomaattikeiton. Soseutettu kasviskeitto vie suurimman nälän pois terveellisellä tavalla eikä pääruokaa tule sitten hotkittua. Suosittelen! Lapset söivät tällöin puoliksi aikuisten aterian: lohta, röstiperunaa ja alkuun salaattibuffan antimia. Lastenlistan ruoat ovat usein tylsiä ja epäterveellisiä.

Haudutettua tomaattikeittoa, vihdoinkin! :)
Knöödelin lisäksi omenastruudeli tuntuu olevan herkku, jota on jokapaikasta saatavilla. Täytyihän sekin kokeilla. Omenilla täytetystä voitataikinarullasta ei kyllä hedelmää puuttunut. Omenia oli valtavasti. Tämä herkku oli luonnollisesti myös lasten mieleen.

Omenastruudeli tarjoillaan joko vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa. 
Ravintolaruokailujen myötä lapset ovat syöneet reippaasti normaalia enemmän valkojauhoja, sokeria ja suolaa. Vaikka eilinen pizza oli heistä todella hyvää, kyllä lapsia janotti illalla. On kieltämättä hieman haastavaa taas palauttaa lapset ruotuun reissun jälkeen. :) Eiköhän se tästä...

Pitsaakin tottakai...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti