lauantai 10. tammikuuta 2015

Ulkomaiset pakastemarjat

Ennen reissuun lähtöä mietin, kuinka tulisin toimeen ilman ihania suomalaisia marjoja 3 viikon ajan. Lapset varmasti tulisivat, mutta itse kaipaan marjaherkkuja varsinkin aamuisin ja iltaisin. Marjojen kuivaaminen kävi mielessä, mutta jäi tekemättä. Isännän mukaan Itävallassa olisi kuitenkin saatavilla niin pakaste- kuin tuoremarjojakin.

Tuoreena täällä myydäänkin paljon muunmuassa miedonmakuista karhunvatukkaa. Pakasteesta isäntä oli löytänyt ainakin vadelmaa sekä mustikkaa. Vadelman alkuperämaa on Serbia, mustikoiden Slovenia. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittaa, ettei ulkomaisia pakastemarjoja käytettäisi ilman kuumennusta. Niitä pitäisi keittää vähintään 2 minuuttia tai kuumentaa 90 asteeseen 5 minuutin ajaksi. Syynä tähän ovat pakastemarjoissa mahdollisesti esiintyvä A-hepatiitti sekä vadelmissa esiintyvä norovirus. Riittävä kuumennus tuhoaa tämä virukset, pakastaminen ei. Suomeenkin tuodaan runsaasti ulkolaisia pakastemarjoja, joista varsinkin vadelman kohdalla tulisi olla tarkkana.

On todella harmillista laittaa pakastemarjat kiehumaan, mutta jos marjoja tekee mieli, niin eipä tässä muutakaan voi. Osan marjoista voimme toki korvata hedelmillä, mutta esim. aamusmoothie kyllä kaipaa nimenomaa marjoja... tällä mennään!

Ulkolaisia pakastemarjoja ei suositella käytettäväksi ilman keittämistä

Keittäminen taas tuhoaa osan ravinteista...
Jäisten marjojen puutteessa laitoin banaania paloina pakasteeseen yön ajaksi. Näin sain aamusmoothieseen mukavan kohmeisen koostumuksen. Marjat siis laitoin mukaan keitettyinä ja jäähdytettyinä. Niin, sauvasekoitin on mukana reissussa, onneksi! Tyttö syö nimittäin tällä hetkellä soseruokaa, sillä toinen etuhammas sai pahan tällin toissapäivänä tytön kaatuessa karusellissa. Hammas painui hieman sisäänpäin. Kaikenlaista!!:/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti