keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Päiväkotien välipalat puhuttavat

Sokerista on ollut mediassa viimepäivinä paljon asiaa. Päiväkotien ruokalistat ja ennen kaikkea päiväkotien välipalat ovat olleet kiinnostuksen kohteena. Lahtelaisäidit vastustivat adressin voimin päiväkotien sokerisia välipaloja, ja ajankohtaisessa kakkosessa pohdittiin eilen sitä, kasvatammeko lapsistamme sokeririippuvaisia. Ohjelma on katsottavissa Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2160155

Ilta-Sanomat uutisoi asiasta näin 20.8.2014

Ensi vuoden keväällä THL julkaisee lapsiperheille ja päiväkodeille suunnatut uudet ruokasuositukset. Näissä tullaan entistä tarkemmin huomioimaan myös välipalojen terveellisyys. Ihannetilanne olisi, jos välipalalla tarjottaisiin esimerkiksi hedelmiä, marjoja, täysjyväleipää tai esimerkiksi juurespaloja. Toisaalta esimerkiksi juuresten kuorimiseen on löydyttävä tekijä, ja hygienia on säilyttävä, jos näitä välipaloja valmistetaan etukäteen, kustannuskysymyksistä puhumattakaan. Sokerin vaarat lienevät kyllä hyvin tiedostettuja.

Päiväkotien ruoka: aamupuuro, lounas ja välipala muodostavat ison osan lapsen ruokavaliosta. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee. Selailin Vihdin kunnan päiväkotien ruokalistaa ja huomasin ilokseni siinä monia hyviä asioita. Riisi tarjotaan täysjyvänä, ja tuoreita kasviksia salaatteina ja tuorepaloina on joka päivä tarjolla. Kerran viikossa tarjotaan kalaa ja ateriat ovat muutenkin vaihtelevia. Toisaalta välipalat ovat tosiaan hyvin hiilihydraattipitoisia ja jogurtit lienevät maustettuja. Kiisselit tehdään varmasti marjojen sijaan mehuista suurustamalla. Myös herkkuja, kuten suklaakiisseliä tai pannukakkua näkyy listalla.

Esimerkki yhden viikon välipaloista:
Ma: murot/omena
Ti: maitokiisseli/hillo/kurkku
Ke: hedelmäsalaatti/tomaatti/kurkku
To: mansikkakiisseli/mandariini
Pe: vatkattu puolukkapuuro, banaani

Päiväkotiruokiin voi toki koettaa saada muutosta ihan vaan vinkkaamalla asiasta henkilökunnalle. Päiväkodissa työskentelevä tuttavani kertoi, että muutosta saadaan parhaiten aikaan juuri silloin, kun asiakkaat (lapset ja vanhemmat) sitä toivovat.

Terveellisiä välipaloja on nyt käsien ulottuvilla, kun luumut ja kriikunatkin kypsyvät. Syksyn satokausi on hyödynnettävä täysin rinnoin. Ihanaa!

Luumuja omasta puusta

Pienistä chian siemenistä syntyy terveellinen välipala. Turvotin chian siemeniä kauramaidossa ja survoin ne pakastevadelmien kanssa maukkaaksi kiisseliksi. Makeutin herkun vielä muutamalla tipalla steviaa. Tätä tenavat söivät kyllä tällä kertaa jälkiruokana. 

Vadelmaista Chia-tuorekiisseliä
Pienet chian siemenet sisältävät paljon tärkeitä rasvahappoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti