torstai 23. lokakuuta 2014

Kokeilussa raakaleipä

Kuivuri pöhöttää taukoamatta. Innostuin viikonlopun Terveys-messujen jälkeen tekemään itse raakaleipää. Raakaleivän tekeminen on helppoa ja melko nopeaakin. Leipää ei kuumenneta tai paisteta lainkaan, vaan se kuivataan. Työn aktiivinen vaihe on hyvin lyhyt. Netistä löytyy ohjeita, joita hieman soveltelin.

Laitoin illalla likoamaan siemeniä, pähkinöitä, manteleita ja tattaria. Seuraavana päivänä valmistin leipätaikinat soseuttamalla kaikki käytettävät aineet sauvasekoittimella. Tattari sai kaverikseen muun muassa kesäkurpitsaa, mantelit kookosta ja omenaa. Auringonkukansiemenet puolestaan soseutin aurinkokuivattujen tomaattien kanssa. Kokeilukerralla syntyi kolmenlaisia raakanäkkäreitä.

Auringonkukansiemen-aurinkokuivattutomaatti-raakaleipää
Tämä on hyvää!

Lopulta kaulitsin leipätaikinat kahden leivinpaperin välissä vettä ja öljyä apuna käyttäen ohuiksi levyiksi ja asetin kuivuriin useiksi tunneiksi leivinpaperin kanssa. Jossakin vaiheessa kävin ottamassa leivinpaperit pois, jotta näkkärit kuivuvat paremmin loppuun asti.  Valmiit leivät ovat rapsakoita kuten näkkärit.

Tattari-kesäkurpitsa -raakaleipää


Mantelista kookos-omena-raakaleipää

Raakaleipien idea kuten raakaruoan ylipäänsäkin on siinä, että ravintoarvot ja mm. entsyymit ovat kuumennettuja ruokia paremmin tallella. Lapset maistelivat kiinnostuneena raakaleipiä ja kurkkivat uteliaina kuivuriin prosessin aikana. Mukavinta taisi olla, kun sai maistiaisia suoraan kuivurista. 

Uudet tattarit on jo likoamassa... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti