perjantai 22. marraskuuta 2013

Vähemmän maitoa nuhanenille

Kovista ponnisteluista huolimatta meidän kaksoset saivat lievän flunssan. Taustalla oli tietenkin mikäpäs muu kuin neuvolakäynti. En ole rajoittanut lasteni leikkiä neuvolan aulassa, jossa pöpöjä varmasti on. Tautia vastaan taistelu piti aloittaa…

Terveellistä, helposti sulavaa ruokaa, rauhallisia leikkejä ja enemmän unta. Lisäksi maidon tilalle jotakin muuta juotavaa, kunnes tauti alkaa hellittää. Maidon juominen kun saattaa lisätä limanmuodostusta, mikä selittyy maidon käsittelyllä (homogenointi) sekä sen sisältämällä kaseiiniproteiinilla. Flunssan aikana riski korvatulehduksiin yms. kasvaa entisestään. Luomumaito on hieman parempi, sillä Suomessa luomumaitoja ei homogenoida.

Maidon tilalla koitin ensimmäiseksi itse tehtyä mantelimaitoa. Liotin manteleita yön yli, ja hurautin tehosekoittimessa lisäten pikkuhiljaa vettä. Lopuksi kaadoin siivilän läpi. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.  Myös kaupasta saa nykyisin mantelimaitoa, joskin osassa niistä on lisättyä sokeria. Hieman pitkin hampain kaksoset tätä nauttivat. Seuraavaksi kokeilinkin kauramaitoa, jota lapsemme ovat juoneet silloin tällöin jo pidemmän aikaa. Joskus se maistuu, joskus jää kuppiin.

Mantelimaitoa nuhanenille. Siivilään jäävän massan voi kuivattaa mantelijauhoksi tai käyttää esim leivonnassa.

Flunssan aikana annoin normaalia maitoa ehkä korkeintaan yhdellä aterialla. Itse jätin maidon kokonaan pois, kun lapset sairastuivat. En tiedä oliko siitä apua, mutta jostakin syystä en nuhaa juuri saanut. Ja lapsetkin parantuivat nopeasti. Tosin join paljon kuumaa teetä, söin valkosipulia (PALJON!) jopa niin paljon, että mieskin huomautti asiasta J ja käytin lämmitettäviä kauratyynyjä jne.


Lapsi pärjää vallan mainiosti ilman maitoa, mikäli tilalle otetaan korvaavia tuotteita. Lähinnä maidosta saatava kalsium sekä energia on saatava muualta. Manteleiden lisäksi maitoa voi tehdä esimerkiksi seesaminsiemenistä, jotka ovat hyvin kalsiumpitoisia. Kaikille maito ei sovi ollenkaan ja useimpien kannattaa sitä joissakin tilanteissa välttää. Olen opettanut lapsemme juomaan nyt suolistoa hellivää AB-piimää, jota pidän maitoa parempana ruokajuomana.

2 kommenttia:

  1. Kiitos meillekkin ajankohtaisesta blogista. Luin kaikki postauksesi sillä haluaisin itsekkin tarjota lapsilleni mahdollisimman terveelliset eväät elämään ja mietin olisiko ruokavaliosta apua ainaisiin flunssiin. Ongelma on kuitenkin että vuoden vanha kaksikkomme on ruokien suhteen erittäin valikoivaa sorttia. Lempiruokina tällä hetkellä margariini ja talouspaperi :/ 4kk vauvasoseet menevät myös alas mutta harveemin ikäistensä soseet.

    VastaaPoista
  2. Ikävää, että teillä on sairasteltu paljon. Oletteko joutuneet syömään antibioottikuureja? Niiden jälkeen sairastelukierre voi alkaa helpommin.
    Vuoden vanha varmasti voisi syödä jo muun perheen kanssa samaa ruokaa, tai niin, että itselle voi lisätä suolaa jälkikäteen. Bataatista saa maistuvaa sosetta, oletko kokeillut? Entä oletko kokeillut soseuttaa jotakin "aikuisten ruokaa", esim. kalakeittoa?
    Ruokailua ennenhän ei tietenkään kannata antaa mehua tms. joka vie ruokahalun. Uskoisin, lapsi sitten syö, kun on nälkäinen. On tärkeää noudattaa ruoka-aikoja. En pakottaisi syömään. Antaisin mahdollisimman monipuolisesti maistella uusia ruokia, jotta lapsi tottuu pikkuhiljaa makuihin. Onhan se haastavaa, jos mikään ei uppoa. Ruokavalio vaikuttaa olennaisesti sairasteluihin. Tsemppiä arkeenne!

    VastaaPoista