Sama ruoka ei sovi kaikille. Ihmiset ovat erilaisia. Eroamme
toisistamme esimerkiksi siinä, miten elimistö reagoi erilaisiin
ruoka-aineisiin. Se ruoka mikä yhdelle tekee hyvää, voi toiselle olla
haitallista. Hyvinä esimerkkeinä mainittakoon kotimaiset viljat ja maitotuotteet.
Moni onkin alkanut kokeilemaan erilaisia ruokavalioita ja metsästämään omaansa.
Kokeileminen kannattaa! J
Kaurajuoma (ei luomu) ja riisijuoma sisältävät myös kalsiumia, joten niitä voi kokeilla vaihteeksi maidon tilalla ja esimerkiksi smoothien pohjana. Riisimaitoa ei paljoa alle 4-vuotiaalle. |
Allergiat ja intoleranssit huomioidaan nykyään
joukkoravitsemuksessa hyvin, mutta herkkyyksiä ei niinkään. Jos sinulla ei ole
todettu keliakiaa, olettamus helposti on, että kaikki vilja sopii sinulle. Jos
maito aiheuttaa ongelmia, mutta allergiaa ei ole, kokeillaan usein
vähälaktoosisia tuotteita tai täysin laktoosittomia vaihtoehtoja. Aina sekään
ei välttämättä tuo apua. Perimällä on iso vaikutus meidän kroppamme toimintaan.
Vatsavaivoista kärsivällä saattaa taustalla voi olla myös jokin sairaus tai
elimistön häiriötila. Toisilla taas on isompi taipumus lihomiseen, ja hän
joutuu tarkemmin kyttäämään suupalojaan. Alttius sairastumiseenkin vaihtelee.
Kaksosten äitinä vertailen usein sitä, mistä ruoista lapset
pitävät, mistä eivät, ja miten jokin ruoka vaikuttaa heidän vatsantoimintaan ja
jaksamiseen. Sitä on helppo tarkkailla, kun tietää, mitä he ovat syöneet (ja
vielä toistaiseksi saa sen itse päättääkin). Vaikka kaksosemme syövät aina
(lähes) samaa ruokaa, toisen vatsa reagoi herkemmin. Hän ei tosin malta
pureskella ruokaa kunnollisesti. Myös muut elämäntapatekijät vaikuttavat
asiaan, joten ei asia ole niin yksiselitteinen. Omakohtainen kokemus on, että
kun lapsen ruokavalio on sopiva, lapsi on tasapainoisempi ja nukkuu paremmin.
Uudet Suomalaiset ravitsemussuositukset ilmestyivät
hiljattain tänä keväänä. Ne on ennen kaikkea laadittu koko väestöä ajatellen,
ei niinkään yksilöitä tarpeita varten. Niistä voimme hakea vain karkeita
suuntaviivoja, sillä esim. yksilöiden energiankulutuksissa, ravintoaineiden
tarpeissa ja ruoan hyväksikäytössä voi olla huomattaviakin eroja. Mielestäni
oma ruoanjälkeinen olotila kertoo jo aika paljon siitä, miten hyvin ruoka sopii
ja onko tullut syötyä sopiva määrä. Parhaimmillaan ruoka lisää vireyttä ja antaa
hyvänolon tunteen vatsaan. Olo on kylläinen ja ruoalla jaksaa seuraavat
vähintään 3 tuntia ilman väsymystä tai voimakasta verensokerin romahtamisen tunnetta.
Varsin usein kuulee ihmisten sanottavan, että ruokailua seuraa kova väsymys, eivätkä
silmät tahdo pysyä auki toimistotyössä. Silloin ateriassa lienee parannettavaa.
Toisaalta ruoanjälkeiset vatsakivut, ilmavaivat ym. turvotukset eivät nekään
ole normaaleja tuntemuksia. Taustalla voi olla monenlaisia ongelmia, jotka
tulee selvittää. Siihen on omia menetelmiä, joiden parissa tulen toivottavasti
tulevaisuudessa työskentelemään. Omien tuntemusten havainnointi auttaa paljon.
Ärsyttäviä/epäsopivia ruoka-aineita kannattaa tietenkin välttää.
Samaa ruokaa syövien kolesteroliarvoissakin voi
olla suuria heittoja. Geenit vaikuttavat. Esimerkiksi tietyntyyppinen
geeniperimä saattaa altistaa sydän- ja verisuonitaudeille muita enemmän, jos
ravinto sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia. Olen kirjoittanut
kookosöljystä blogissani paljon ja kertonut, että käytämme sitä ruoanlaitossa.
On kuitenkin hyvä tiedostaa, että vaikka kylmäpuristettu kookosöljy on loistava
rasva ja sen on osoitettu laskevan useimpien kolesteroliarvoja, se voi osalla
ihmisistä jopa nostaa kolesteroliarvoja muiden kovien rasvojen tapaan. Jälleen
kerran, on muistettava yksilöllisyys.
Kasvisten käyttöä painotetaan paljon. Uudessa
ruokapyramidissakin kasvikset on laskettu ruokavalion perustaksi, mikä on
loistava parannus vanhaan malliin. Osa kasviksista pitäisi lisäksi syödä
kypsentämättöminä. Tosin esimerkiksi ärtyvästä suolesta kärsivä saattaa saada
monista kasviksista kovia vatsanväänteitä. Tai nk. raakaruoka ei ehkä sovikaan
kaikille. Herkkä suolisto hyötyy rauhoittavasta esimerkiksi lämpimiä
sosekeittoja sisältävästä ruokavaliosta. Itse en voisi kuvitellakaan kylminä
talvipäivinä syöväni kylmää ruokaa, kun muutoinkin olen taipuvainen palelemaan.
Lapsille annan runsaasti lämpimiä ruokia enkä kohtuuttomasti esimerkiksi
raakoja vihanneksia. Terveellisinä pidetyt pähkinät eivät nekään välttämättä
sovi kaikille, vaan saattavat turvottaa vatsaa. Jos niiden
liottaminen/idätyskään ei auta, niiden käyttöä lienee viisasta rajoittaa tai
luopua niistä kokonaan. Lapsillemme en anna pähkinöitä, mutta siemeniä kyllä
silloin tällöin jauhettuna.
Kokeileminen kannattaa! Kyllä! Jos vatsa reagoi turpoamalla,
ripuloimalla tai olo on muuten vain kehno, väsyttää, on makeanhimoa ym. oireita,
ruokavalion kunnostaminen on tarpeen. Valkoisen vehnän ja sokerin karsiminen jo
sekin voi auttaa monella. Terveellinen ja keholle sopiva ruokavalio normalisoi
painoa ja voi jopa palauttaa kehoon kadoksissa olleen hyvän olon! Ja kukapa ei
haluaisi voida hyvin J
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti