Ostoskassiini tarttui jokin aika sitten amaranttia
luontaistuotekaupasta. Se on hirssin tapaan käytettävä erittäin ravinteikas
kasvi. Amarantti on gluteenitonta, helposti sulavaa ja maukastakin, ja näin
ollen se soveltuu hyvin myös lapsille. Keittelin sitä lisäkkeeksi
kalalle/kanalle. Keittoaika on 30min. Amarantti sisältää runsaasti mm. rautaa,
välttämättömiä aminohappoja sekä jopa enemmän kalsiumia kuin maito.
Kokeilemisen arvoista siis J
|
Keitetty amarantti muuttuu puuromaiseksi |
Olen viime aikoina innokkaasti kokeillut erilaisia
gluteenittomia viljoja/kasveja ruoanlaitossa. Kiinnostus niitä kohtaan on
lisääntynyt koulutuksen myötä. Haluan tutustua uusiin vaihtoehtoihin ja oppia käyttämään niitä. Kotimaisissa täysjyväviljoissa ei toki ole
mitään vikaa, mutta varsin usein erilaisissa suolisto-ongelmissa gluteeniviljoja
kehotetaan vähentämään. Syy on siinä, että gluteeni ärsyttää monien suolistoa,
ja suolisto on sille usein herkkä. Keliakiassahan gluteeni tuhoaa suolinukan ja siitä aiheutuu monenlaisia oireita. Gluteenin sietokyky on hyvin yksilöllistä. Esimerkiksi lapsen
herkkää ja helposti ärtyvää/reagoivaa suolistoa en halua hirveästi kuormittaa
lisää, vaan mieluummin tarjoan heille hieman lempeämpiä vaihtoehtoja, joita
ovat esimerkiksi kinoa, hirssi ja riisi. Näistä olenkin paljon kirjoitellut ja
jatkoa seuraa, sillä tänä keväänä minulla on edessä ”Suolistokursseja”. Välillä
käy sääliksi isäntää, joka joutuu kuuntelemaan suolistojuttujani päivästä
toiseen.
Tänään laittelin aamulla vielä juuressosetta, joka sekin on muuten oikein suolistoystävällistä ruokaa lapsille. Ravinteikas sose kun on "valmiiksi pureskeltu" ja ruoansulatuselimistö selviää vähemmällä.
|
Taaperon vatsa kiittää juuressoseesta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti