perjantai 28. maaliskuuta 2014

Sokerista fruktoosiin, ojasta allikkoon!

Moni sokeria kartteleva on alkanut etsiä vaihtoehtoa. Erilaisia keinomakeutusaineilla makeutettuja tuotteita on markkinoilla runsaasti. Mehuissa/jogurteissa käytetään muun muassa aspartaamia ja asesulfaami K:ta, sukraloosia, fruktoosia ja steviaa. Makeutusaineet joko eivät sisällä lainkaan energiaa tai sitten ne sisältävät sitä normaalia sokeria vähemmän. Esimerkiksi fruktoosi on itsessään sokeria makeampaa, jolloin sitä tarvitsee käyttää pienempi määrä. Ja stevia taasen on jopa n. 400 kertaa normaalia sokeria makeampaa.

Alhainen GI ei tee fruktoosista terveellistä

Joissakin lasten ruoissa tavallinen sokeri on korvattu hedelmäsokerilla (fruktoosilla). Tällöin tuotteessa on vähemmän energiaa ja sen glykeeminen indeksi saadaan alhaisemmaksi. Ainakin vauvojen hedelmäsoseissa olen huomannut käytettävän fruktoosia, samoin pillimehuissa. Mm. tässä ainesosaluettelossa maininta hedelmäsokeri: http://pilttipiiri.fi/lastenruoka/tuote/aurinkoinen-4-kk-125-g.

Tutkimusten mukaan hedelmäsokeri voi olla jopa tavallista sokeria haitallisempaa aiheuttaen mm. rasvamaksaa. Myös nopeat sokerit ja alkoholi ovat yhteydessä rasvamaksaan. Yhdysvalloissa paljon käytetty hyvin fruktoosipitoinen, halpa makeutusaine High Fructose Corn Syrup on yhteydessä diabetesriskiin. Glukoosi-fruktoosisiirapit on suomessakin yleisesti käytössä mm. karkkien valmistuksessa. Tuossa iltalehden artikkelissa mukavasti tietoa aiheesta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/07/lisattya-fruktoosia-vaikea-valttaa. Fruktoosilla on siis haittapuolensa.

Hedelmät ja marjat tuovat sopivasti makeutta  lapsen ja aikuisenkin ruokavalioon. Samalla saadaan vitamiineja, kuituja, ym. Esimerkiksi banaani makeuttaa smoothien ja erilaiset kuivahedelmät (liotetut) sopivat kivasti leivontaan. Steviatipat on ainoa, mitä käytän itse silloin tällöin esimerkiksi rahkassa. Aspartaamit ja fruktoosit eivät kuulu meillä ruokavalioon. Mieluummin annan lapsille vaikka pienen määrän vähemmän puhdistettua kookossokeria tai esim. täysruokosokeria, jos on tarpeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti