Moni sokeria kartteleva on alkanut etsiä vaihtoehtoa.
Erilaisia keinomakeutusaineilla makeutettuja tuotteita on markkinoilla
runsaasti. Mehuissa/jogurteissa käytetään muun muassa aspartaamia ja asesulfaami K:ta,
sukraloosia, fruktoosia ja steviaa. Makeutusaineet joko eivät sisällä lainkaan
energiaa tai sitten ne sisältävät sitä normaalia sokeria vähemmän. Esimerkiksi
fruktoosi on itsessään sokeria makeampaa, jolloin sitä tarvitsee käyttää
pienempi määrä. Ja stevia taasen on jopa n. 400 kertaa normaalia sokeria
makeampaa.
Alhainen GI ei tee fruktoosista terveellistä |
Joissakin lasten ruoissa tavallinen sokeri on korvattu
hedelmäsokerilla (fruktoosilla). Tällöin tuotteessa on vähemmän energiaa ja sen
glykeeminen indeksi saadaan alhaisemmaksi. Ainakin vauvojen hedelmäsoseissa
olen huomannut käytettävän fruktoosia, samoin pillimehuissa. Mm. tässä
ainesosaluettelossa maininta hedelmäsokeri: http://pilttipiiri.fi/lastenruoka/tuote/aurinkoinen-4-kk-125-g.
Tutkimusten mukaan hedelmäsokeri voi olla jopa tavallista
sokeria haitallisempaa aiheuttaen mm. rasvamaksaa. Myös nopeat sokerit ja alkoholi ovat yhteydessä rasvamaksaan. Yhdysvalloissa paljon
käytetty hyvin fruktoosipitoinen, halpa makeutusaine High Fructose Corn Syrup on
yhteydessä diabetesriskiin. Glukoosi-fruktoosisiirapit on suomessakin yleisesti
käytössä mm. karkkien valmistuksessa. Tuossa iltalehden artikkelissa mukavasti
tietoa aiheesta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/07/lisattya-fruktoosia-vaikea-valttaa. Fruktoosilla on siis haittapuolensa.
Hedelmät ja marjat tuovat sopivasti makeutta lapsen ja aikuisenkin ruokavalioon. Samalla saadaan vitamiineja, kuituja, ym.
Esimerkiksi banaani makeuttaa smoothien ja erilaiset kuivahedelmät (liotetut)
sopivat kivasti leivontaan. Steviatipat on ainoa, mitä käytän itse silloin
tällöin esimerkiksi rahkassa. Aspartaamit ja fruktoosit eivät kuulu meillä
ruokavalioon. Mieluummin annan lapsille vaikka pienen määrän vähemmän
puhdistettua kookossokeria tai esim. täysruokosokeria, jos on tarpeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti