perjantai 4. huhtikuuta 2014

Turvallista ruokaa

Monipuolinen ruokavalio on paras tapa välttyä elintarvikkeiden sisältämien aineiden haittavaikutuksilta. Näin kerrotaan elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivuilla: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3291. 

Haitta-aineet esim. raskasmetallit kuten elohopea, lyijy, kadmium ja arseeni ovat kehoa myrkyttäviä aineita, joita kerääntyy ihmiskehoon mm. saasteista, lisäaineista, kosmetiikasta ja torjunta-aineista, joita ruiskutetaan kasviksiin. Myös sikiö altistuu raskasmetalleille äidin kautta ja pienen lapsen pienempi keho kestää näitä myrkkyjä vähemmän. Haittavaikutuksia esiintyy mm. suoliston alueella, immuniteetissa ja vaikkapa tulehdusherkkyytenä.

Monipuolinen ruokavalio tarkoittaa myös vaihtelevaa ruokavaliota. Ei siis joka päivä laiteta ruokaan vaikkapa espanjalaista parsakaalia. Eri kasviksia kannattaa hyödyntää satokauden mukaan. Käytetään mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita ja suositaan kotimaisia. Näin saadaan ruoasta vähemmän kemikaaleja, kuten torjunta-ainejäämiä. Vähentämällä teollisen ruoan määrää, voidaan myös merkittävästi vähentää lisäaineiden saantia. Nämä kaikki elimistöön tulevan toksiinit haittaavat aineenvaihduntaa, ja luonnollisesti pieni lapsi kestää myrkkyjä vähemmän. Esimerkiksi riisimaidolle on annettu suositus, ettei sitä annettaisi lainkaan alle 6 –vuotiaille (Evira), sillä siinä on melko paljon arsenikkia (jota siis on myös normaalissa riisissäkin). Eviralla on nyt meneillään hanke, jossa selvitellään ravinnon kautta saatavaa raskasmetallikuormaa pikkulapsilla. http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/esittely/toiminta/riskinarviointi/kaynnissa+olevat+projektit/suomalaisten+lasten+altistuminen+raskasmetalleille+++kumulatiivinen+riskinarviointi/

Toisaalta luomumerkintä itsessään ei tee ruoasta mitään ihmeruokaa. Näin taannoin kaupassa luomuriisipiirakoita, joissa oli käytetty mm. luomuvehnägluteenia. Hieman päätäni pyöritellen laskin tuotteen takaisin hyllyyn.

Luomuruoan lisäksi omaa myrkkykuormitukseen liittyy mm. käytettävän kosmetiikan määrä (hiuslakat, kynsilakat ym.) ja muoviastioiden käyttö. Lapsilla käytämme aina hyvin hellävaraisia rasvoja ihonhoidossa, ja sellaisia käytän itsekin. Olen vähitellen luopumassa muoviastioista kokonaan, kun lautaset alkavat pysyä paremmin pöydällä. Kotona lapsia hoidellessa ei tarvitse edes päivittäistä hiuslakkaruiskutusta J


Tilasin lapsille ja itselleni muovipullojen tilalle lasiset pullot, joista vesi maistuu kyllä kieltämättä raikkaammalta. Lasten pehmeistä muovipulloista tulee veteen ikävä sivumaku. Lasipulloon voi kaataa huoletta vaikkapa kuuman yrttiteen. Tulihan noille pulloille hintaa, ja mies totesikin, että saman asian ajaisi esim. Ikean ”Korken” 1,99e/kpl J Joskus on kiva olla hieman turhamainen.

Näiden lasipullojen ei pitäisi hajota ihan ensimmäisestä kolhusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti