tiistai 8. huhtikuuta 2014

"Olet sitä, mitä kehosi kykenee imeyttämään!"

Antoisa kurssiviikonloppu on jälleen takanapäin. Tämä toinen ravintoneuvontaan pätevöitymiskurssi piti sisällään mm. vastaanottotyöskentelyä, markkinointia ja ruoansulatusasioiden yhteenvetoa.
Onneksi sunnuntaina satoi vettä, sillä sisällä istuminen aurinkoisella säällä ottaa minulla niin luonteen päälle. J 

Opettajamme oli tullut Lontoosta ja työskennellyt ravintoterapeuttina jo vuosia. Hänellä on myös lapsia (kaksoset), joten näkemystä lasten ravintoasioihinkin hänellä oli. Lasten ravitsemusasioissa kun omakohtainen kokemus on erittäin hyvä lisä. Pääsinkin kyselemään opettajalta omiin lapsiimme liittyviä asioita, vaikkakaan mitään syömisongelmia meidän perheessä ei ole. Kokemuksien jakaminen kaksosäidin ja vieläpä ravintoasioihin erikoistuneen henkilön kanssa oli kyllä kurssin iso boonus.

”Olet sitä mitä syöt” on varmasti monelle tuttu fraasi jo pelkästään telkkarista. Lause pitäisi paremmin paikkansa, jos se korjattaisiin muotoon: ”Olet sitä, mitä kehosi pystyy imeyttämään”. Toisin sanoen paraskaan ravinto ei auta, mikäli kehon kyky sulattaa ruokaa ja imeyttää sitä kehoon ei ole kunnossa. Kalliiseen ruokaan käytetyt rahat menevät vain hukkaan. Ruoansulatuselimistön kunnosta tuleekin huolehtia. Varsinkin ikääntyvillä ja erilaisissa sairaustiloissa eri entsyymien ja suolahapon määrä voi olla vähentynyt, ja näin ollen ruoka sulaa hitaammin/heikommin ja seurauksena saattaa tulla erilaisia muun muassa vatsavaivoja. Toisaalta pitkään jatkuessaan nämä ongelmat ruoan sulatushäiriöissä saattavat johtaa esimerkiksi häiriintyneeseen suoliston bakteerikantaan ja mm. hiivan ylikasvuun.

Jälleen kerran voidaankin perustella, kuinka tärkeää on pureskella ruoka kunnolla, tai lapsen kohdalla jauhaa se valmiiksi, jolloin helpotetaan ruoansulatuselimistön toimintaa. Varsinkin pähkinät ja siemenet eivät sula ilman jauhamista pienillä lapsilla, ja niitä voikin sieltä vaipasta sitten löytää J

Isäntä oli istuttanut yrttejä ikkunalle kasvamaan. Tästä se viherpeukaloiden kulta-aika taas alkaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti