lauantai 19. huhtikuuta 2014

Tuorejuustokakku saa makeuden aprikooseista

Pääsiäiskakkuun tuli ihana aprikoosin maku. Keltainen aprikoosin väri jäi puuttumaan, sillä valitsin luomuaprikooseja, jotka ovat väriltään tummia. Tumma väri on luontainen kuivatulle aprikoosille, jota ei ole käsitelty rikillä. Halusin valmistaa kakun ilman valkoista sokeria ja vehnäjauhoja, ja käyttää makeutena ainoastaan kuivatun aprikoosin luontaista makeutta. Pohjaan käytettävät keksit on helppo tehdä itse, eivätkä ne kaipaa vehnäjauhoja. Aprikoosit pehmenevät, kun niitä liottaa ja liotusvesi on hyvin makeaa.

Aprikoosituorejuustokakkua

Lapset tykkäsivät kakusta ihan mahdottomasti, ja annoinkin heille isot palat pääsiäisen kunniaksi. Tämä kakku oli minunkin mieleeni, sillä siitä ei tullut liian makea. Kuivattu aprikoosi on muuten erinomainen kuidun ja raudan lähde.

"iää, iää, iää = lisää, lisää, lisää"


Pohja:
Kaurakeksejä
Voita

50g voita
n. 0,5 dl agavesiirappia (tai esim. hunajaa?)
2 dl kaurahiutaleita
1-2 rkl täysjyväriisijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Täyte:
1 purkki kookoskermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g rahkaa
½ pussia Kuivattuja luomuaprikooseja (liotettuna ja soseutettuna)
Aitoa vaniljaa
1 limen mehu
5 liivatelehteä

Kiille:
½ pussia kuivattuja luomuaprikooseja (liotettuna ja soseutettuna)
Liotusnestettä
2 liivatelehteä
(Tilkkanen agavesiirappia)

Tein keksit edellisenä päivänä kotikokin hieman muunnellun ohjeen mukaan. Annoksesta tuli ehkä 9 isoa keksiä, joista käytin pohjaan 7. Murustin keksit ja lisäsin joukkoon hieman voisulaa. Painelin irtopohjavuokaan ja laitoin jääkaappiin odottamaan.

Kookoskerma laitetaan edellisenä päivänä jääkaappiin, jotta neste erottuu kermasta. Neste kaadetaan pois ja kermaa vaahdotetaan. Lisätään joukkoon tuorejuusto, rahka ja vanilja, sekä liotetut ja soseutetut aprikoosit. Liotetaan liivatelehdet vedessä ja sekoitetaan ne kiehuvaan limemehuun/aprikoosien liotusnesteeseen. Yhdistetään massa ja liivateseos ja levitellään keksipohjan päälle. Jätetään jääkaappiin kovettumaan. Kiille tehdään myöhemmin.

Kiilteeseen laitoin hieman alle puolet aprikooseista, 2 liivatelehteä ja hieman vettä sekä pienen lorauksen agavesiirappia. Annetaan kiilteen vielä kovettua ainakin tunti. 





Iloista pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti