maanantai 14. huhtikuuta 2014

Tuorepuuroa kiireaamuna!

Piiitkä opiskeluviikonloppu on takanapäin. Kolme tiivistä päivää vaatii kyllä veronsa. Paitsi että olin itse väsynyt, lapsetkin olivat itkuisempia, kun äiti oli ollut poissa niin paljon. Osa opinnoistamme on peruslääketiedettä, kuten tämän viikonlopun Tautioppi2-kurssi. Omasta jaksamisestani huolehdin siten, että kävin juoksemassa aamulenkit, ennenkuin muu väki ehti edes herätä. 

Koetan aina saada kursseista hyötytietoa lapsia ajatellen. Lapsia koskevia aiheita oli mm. allergiat, tyypin 1-diabetes ja suomalainen rokotusohjelma. Allergiat lisääntyvät vaikka hygienia parantuu… Suomessa rokotetaan hurjan paljon pikkuvauvoja verrattuna useimpiin muihin maihin… Suomessa suositellaan valtava määrä maitoa lapsille… Suomessa on 1-tyypin diabetesta paljon pikkulapsilla… Onko näillä asioilla tekemistä keskenään?  Paljon hyviä ja antoisia keskusteluja käytiin.

Aamut ja varsinkin kurssiaamut mummolassa ovat usein hektisiä, kun puuhaa on paljon. Poikamme on aamuisin tosi nälkäinen, kun hän herää niin aikaisin. Aamupuuron keittely vie oman aikansa, samoin smoothien valmistus. Toisinaan teen ja viikonloppunakin tein tuorepuuroa jo edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin, ja aamupala olikin sitten heti valmis. Kieltämättä aamuhetki on tällöin rauhallisempi. (Murojen kaataminen kuppiin ei veisi juuri lainkaan aikaa ;)) Meillä kuitenkin suositaan puuroja. Tuorepuuro on lastenkin mieleen, ja sillä jaksaa pitkään. Ainoastaan normaalin puuron lämmittävää vaikutusta jään kaipaamaan.

Netti on väärällään erilaisia tuorepuuroreseptejä. Sieltä vaan kokeilemaan.

Olen hieman huono mittailemaan aineksia ja siksi määrät monesti puuttuu resepteistä. J  Olen tehnyt tämän tyylisiä tuorepuuroja, hieman aineksia vaihdellen. Jos käytän siemeniä, laitan ne hyvissä ajoin likoamaan.

Tuorepuuro


Siemeniä (auringonkukan, kurpitsan, hampun, seesamin) liotettuna ja jauhettuna.
Kaurahiutaleita (meillä oli nyt gluteenittomia)
Kaurajuomaa/mantelimaitoa
Rahkaa/luonnonjogurttia,turkkilaista
Mustikoita, mansikoita
Raastettua omenaa, omppusosetta
Aitoa vaniljaa
Kanelia
Tuorepuuron raaka-aineita. Vanha kansa kutsuisi tuorepuuroa varmaan nimellä "kaurapöperö" :D

Kaikki aineet sekoitetaan, ja seos jää hieman löysäksi. Kun hiutaleet sitten yön aikana turpoavat, seos on aamulla puuromainen. Lasten annokseen lisäsin vielä banaania paloina tuomaa makeutta, itse en sitä kaipaa.

Tuorepuuro imeytyy erittäin hitaasti kohottaen verensokeria hyvin maltillisesti ja pitäen sen pitkään tasaisena. Sitä tulee helposti syötyä jopa liikaa, kun verensokeri ei lähdekään nopeaan nousuun. Tuorepuurohan on raakaruokaa, jossa on siksi enemmän mm. entsyymejä ja vitamiineja jäljellä. Ihanan terveellistä. :) On kuitenkin muistettava, että tuorepuuro voi olla pikkulapselle liian vaikea sulattaa. Siksi siementen/hiutaleiden jauhaminen on hyvin tärkeää, jotta puurosta tulee melko hienojakoista.

Huom! Aloitan harjoitusasiakkaiden kanssa työt lähiaikoina, ja joitakin vapaaehtoisia onkin ilmoittautunut ihan lähipiiristä. En ole vielä valinnut asiakkaita. Haen sellaisia henkilöitä, joilla on ensisijaisesti painonpudotustarvetta, lieviä suolistovaivoja, korkea verenpaine, II-tyypin diabetes tai esim. metabolinen oireyhtymä. Myös yleinen ravintoremontti voi riittää syyksi päästä asiakkaaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti