tiistai 25. maaliskuuta 2014

Paha paha sokeri

Viikonloppu kului jälleen ruoan parissa. Kirjaimellisesti. Olin opiskelemassa ravintoterapiaopintojani, ja kotiin päästyäni laittelin jo seuraavan päivän eväitä itselleni ja lapsille ruokia. No, onneksi ehdin vielä ulkoillakin pitkien istumista sisältävien päivien päätteeksi ja toisaalta tehdä aamulenkit kukonlaulun aikaan.

Viikonlopun aikana pääaihealueena oli verensokerin tasapainottaminen, kylläisyyden säätely ja kehonkoostumuksen muokkaaminen/laihduttaminen. Äkkiseltään voisi ajatella, että aihepiiri on hyvin tuttu, mutta uusia näkökulmia tuli runsaasti. Esimerkiksi ylipainoisilla henkilöillä päivittäinen energiansaanti voi oikeasti olla jopa alle 1000 kaloria, mikä on todella vähän, mutta paino ei siltikään putoa lukkiutuneen aineenvaihdunnan vuoksi. Ihmisen keho kun on alun alkaen luotu sellaiseksi, että se kestää pitkiäkin jaksoja syömättä. Helposti ajattelemme, että ylipainoisten ongelmat ovat vain luonteen heikkoutta, mutta ei asia läheskään aina ole niin. Onneksi näihinkin ongelmiin löytyy hoitomuotoja.

Paljon kiinnostavaa asiaa liittyi myös sokeriin. Monet lapset oppivat jo varhain sokerin makuun, syöväthän vanhemmatkin makeaa. Lapsi oppii esimerkistä. Kaupoissa on niin paljon houkutuksia, jotka olisi tärkeä oppia tunnistamaan huonoiksi valinnoiksi. Varsinkin pillimehuja ja jogurtteja/vanukkaita näkee usein lapsiperheiden ostoskärryissä. Niiden sokeripitoisuus on usein valtava ja saattaa yllättää vanhemmat. Esimerkiksi 2dl pillimehussa voi sokerinpaloja jopa yli 5 (sokerinpalan koosta riippuen) ja maustetuissa jogurteissa vieläkin enemmän. 

Pillimehua ja vanukasta välipalaksi

Karkit, pullat, keksit ym. kuuluvat samaan sokeriperheeseen. Kun sokeri yhdistetään valkoviljaan, on yhdistelmä erittäin huono. Jos taas pieni määrä makeaa nautitaan aterian jälkeen, verensokerin nousu jää loivemmaksi, sillä proteiinit, rasvat ja kuidut tasaavat tilannetta. Jatkuva sokerin/nopeasti sokeristuvien hiilihydraattien syöminen aiheuttaa rutkasti ongelmia, jotka eivät liity yksinomaan verensokerin heilahteluihin. Mehun tilalle kannattaa esimerkiksi valita hedelmä/marjoja. Nopeissa tilanteissa minusta lapsilla toimii banaani, mutta tuskin lastakaan kannattaa opettaa naposteluun edes hedelmillä. Säännölliset ruoka-ajat ovat mielestäni tärkeitä. Opetetaan lasta syömään 3 pääateriaa (aamupala, lounas ja päivällinen) sekä kaksi pienenpää ateriaa (välipala ja iltapala). Aterioiden tulee olla täysipainoisia, sisältäen hiilihydraattien lisäksi myös proteiinia ja rasvaa. Kun ne ovat lisäksi laadultaan hyviä, lapsi jaksaa hyvin seuraavaan ateriaan asti. On lisäksi hyvä tiedostaa, ettei lapsella toimi samanlainen kylläisyyssignaali, kun hän syö makeaa. Toisin sanoen lapsi saattaa syödä karkkia, kunnes oksentaa. Tällöin vastuu on aikuisella.

Välipalavinkki: leipäjuustoa (proteiinia ja rasvaa) sekä soseutettuja lakkoja (hiilihydraatteja). Lisähiilihydraateiksi vaikka palanen leipää aktiiviselle tenavalle

Jos on tavoitteena pudottaa painoa, kannattaa muistaa, että kaikenlainen hiilihydraatti muuttuu kropassa lopulta sokeriksi. Myös se täysjyväleipä. Tällöin hiilihydraattien määrää on järkevä tarkkailla. Toki hyvistä hiilihydraattien lähteistä saamme vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja, joita elimistö tarvitsee, mutta käytetään kohtuudella ja kulutuksen mukaan. Kokonaan niitä tuskin kannattaa hylätä ainakaan pitkäksi aikaa. Muutoin aineenvaihduntaa säätelevä kilpirauhanen on ihmeissään ja voi jopa aloittaa lakon, etenkin jos jodin saanti on niukkaa. Painonpudotusongelmista kärsivän lienee viisainta hylätä myös keinotekoiset makeutusaineet.


Sellaisia ajatuksia viikonlopulta. Kävimme läpi myös vastaanottotyöskentelyn käytänteitä. Tarvitsenkin nyt 3 harjoitusasiakasta neuvojatason diplomitöitä varten. Laitan niistä erillisen postauksen. Jos olet kiinnostunut, seuraathan blogia tiiviisti. 

Tässä vielä leipävinkki (vähähiilihydraattinen, gluteeniton, maidoton), jonka eräs kurssilanen kertoi. 

Viikonloppuleipä: (aikuiseen makuun)


2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl manteleita
3, 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
0,5 dl kurpitsansiemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl kookosöljyä
3,5 dl vettä

Sekoitetaan siemenet, mantelit ja kaurahiutaleet, psyllium ja suola. Sulatetaan kookosöljy ja lisätään siihen vesi ja hunaja. Asetetaan pieneen leipävuokaan (tai toiseen puoleen vuokaa, kuten itse tein) Annetaan vetäytyä esim. 2 tuntia jääkaapissa ja paistetaan 175 asteessa 20 minuuttia ja vielä ilman vuokaa n. 30min. Tämä leipä on mielestäni aivan liian "pureskeltavaa" pienelle lapselle, joten en antanut sitä heille. Siementen liotus ja jauhaminen etukäteen voisi tehdä leivästä lapsiystävällisemmän. :) Mutta näin aikuiseen makuun, olipahan hyvää!!

Siemenleipää uunituoreena. Täydellistä sanoisin :)

Alkuperäinen ohje: Viikonloppuleipä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti