torstai 8. toukokuuta 2014

Pikaruokaa ahvenista

Kala on palannut lastemme lautasille muutama viikko sitten. Havaitsin, ettei kalasta tule enää ihottumaa polvitaipeisiin, kuten tuossa aikaisemmin keväällä. Onpas mukavaa, sillä olen itse suuri kalaruokien ystävä, ja kieltämättä olen syönyt viime aikoina vähemmän kalaa. Olen koko ajan tukenut lastemme suolistoa saadakseni allergiaoireet vähenemään. Nyt vaikuttaisi siltä, ettei allergioita enää ole J Tosin eniten allergisoivia ruokia annan harvemmin pitäen välipäiviä.

Eilen isäntä palasi jälleen Norjasta. Tällä kertaa matkalta, Viitasaaren mummulasta, tarttui mukaan reilusti itse kalastettuja ahvenfileitä, harjusta ja lisäksi itse kylmäsavustettua lohta. Noista ahvenfileistä syntyi todellinen pikaruoka. Paistoin ne pannulla voissa/kookosöljyssä, lisäsin suolaa ja tilliä. Lisäksi paistoin kasviksia.

Ahvenfileitä, kasviksia, kermaviilikastiketta ja lisäksi itsetehtyä rieskaa (ei kuvassa)

Kalaahan suositellaan syötäväksi useamman kerran viikossa kalalajeja vaihdellen. Melko usein pöydästämme löytyy lohta, mutta myös esim. silakkaa syömme silloin tällöin, onpahan meillä muikkujakin paisteltu tänä keväänä. Kun vierailemme Keski-Suomen mummulassa, lautasella on lähes poikkeuksetta eri kalalajeja, kuten kuhaa. Kalasta saa omega3 rasvahappoja, D-vitamiinia, muita vitamiineja ja kivennäinaineita. Kala on hyvä proteiinin lähde, ja samalla se korvaa ruokapöydässä vähemmän terveellisen vaihtoehdon, kuten esim. punaisen lihan. Lapsemme pitävät kalasta ja napsivatkin kalapalat ensimmäisenä suuhunsa lautaselta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, ettei isokokoisia ahvenia, kuhaa, mateita ja etenkään haukea syötäisi päivittäin, sillä niihin kertyy metyylielohopeaa. Mitä isommasta kalasta on kyse, sen enemmän myrkkyjä siihen on ehtinyt kertyä. Ravintoketjun loppupäässä olevaa haukea ei siksi suositella lainkaan raskaana oleville ja imettäville. Lapsien, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevienkaan ei olisi hyvä syödä haukea, isoja silakoita eikä itämeren lohta tai taimenta kuin 1-2 kertaa kuukaudessa. Itämeren kaloista on mitattu suuria pitoisuuksia dioksiinia ja PCB-yhdisteitä. Kasvatettu Norjan lohi sisältää vain vähän dioksiineja, sillä kalarehun laatua valvotaan.


Kalan syöntiä kehotetaan yleisesti lisäämään Suomessa. Valinnanvaraakin on kalatiskeillä ihan kivasti, ja monesti jokin kalalaji on tarjouksessa. Otahan sinäkin kohteeksi kalatiski!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti