perjantai 16. toukokuuta 2014

Terveyspommeja pienelle potilaalle

Hoidan lapsiamme kotona, ja se varmasti vaikuttaa siihen, että he sairastavat hyvin harvoin. Terveyskirjaston mukaan alle 3 vuotiaat sairastavat keskimäärin vajaa 10 hengitystieinfektiota vuodessa, ja kun jokainen niistä kestää 1-2 viikkoa, sairastelua kestää vuodessa noin 3 kuukautta. Kotihoidossa olevat sairastavat keskimäärin paljon vähemmän, kuin päiväkodissa olevat lapset.

Meillä oli viimeksi joulun jälkeen nuhaa. Koko kevät on oltu terveenä. Eilen aamulla pojan ääni vaikutti käheältä, ja päivän aikana räkää alkoi valua aika runsaasti. Tauti eteni hyvin nopeasti. Ruoka ei hänelle kunnolla maistunut, ja laitoinkin lapsille helposti syötäviä smoothieita ja kasviskeittoja päivän aikana. Illalla pojalle nousi kuume, joka oli korvasta mitattuna korkeimmillaan 38 astetta. Aamulla poika oli kaikin puolin normaalissa kunnossa nukuttuaan 11 tuntia ilman kuumetta alentavaa lääkettä. Ruoka maistui tänään normaaliin tapaan. Tauti vaikuttaisi menneen ohi yhdessä päivässä.

Illalla keitin lapsille luomuomenista sosetta. Ohjeen sain viimeiseltä kurssilta. Siihen tuli omenien lisäksi luomurusinoita, kanelia ja valmiiseen jäähtyneeseen soseeseen laitoin maitohappobakteerit, niiden kiinnittymistä tukevaa ainetta sekä mustikoita ja luonnonjogurttia. Tätä annoin iltapalaksi. Ehkä se vei taudin mennessään. Hyvä niin!

Päivällisellä laitoin eilen blenderiin yhden ruukullisen salaattia ja avokadon. Tätä annoin lapsillekin alkupalaksi. Soseutetusta salaatista lapsi saa ravinteet kehoonsa hyvin sulavassa muodossa. Eilen keräilin vielä pihalta nuoria voikukan lehtiä, ja lisäsin niitä salaattiin. Kun lapset olivat vauvoja, he pureskelivat voikukan lehtiä pihalla ihan sellaisenaan. Voikukka on ravinteikas kasvi, vaikka saattaakin olla hieman kitkerän makuinen. Nyt keväällä sitä kannattaa kokeilla. Voikukasta saa erityisesti C- ja A-vitamiinia, kalsiumia ja muita salaatteja vähemmän nitraatteja.

Voikukan lehtiä voi käyttää ihan sellaisenaan vaikkapa salaateissa, kukinnot tulisi kaiketi kiehauttaa.


Kuluneella viikolla olemme lasten kanssa liikkuneet tavallista enemmän julkisissa sisätiloissa, joten siellähän niitä pöpöjä liikkuu. Kävimme muun muassa ravintolassa syömässä. Tuen lasten immuniteettia hyvällä ruokavaliolla ja lisäravinteilla, joiden uskon vähentävän sairastumisen riskiä. Immuniteetti myös vahvistuu pikkuhiljaa lapsen kasvaessa. Viimeisen kauppareissun jälkeen pojalle iski ilmeisesti kova kurkun himo, kun ei edes kelmu pysäyttänyt. Kurkkua lapset söisivät vaikka kuinka paljon J Nyt kotimaista kurkkua saakin mukavaan hintaan.

Kurkunhimo voi joskus olla todella kova :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti