torstai 29. toukokuuta 2014

Liikaa makkaraa?

Hesarin Torstai-sivuilla kirjoitettiin tänään taas tärkeästä aiheesta: makkaroista, nitriiteistä ja nitraateista. Aihe on sikäli tärkeä, että grillikauden lähestyessä, makkaroita kulutetaan enemmän ja niitä päätyy enemmän myös pikkulasten lautasille.

Lienee jotakin alkukantaista vaistoa siinä, että rasvaiset makkarat ja nakit ovat usein lasten mieleen. Niiden sisältämistä nitriiteistä kirjoittelin silloin, kun uudet ravitsemussuositukset ilmestyivät. Nitriittihän on makkaroissa ym. leikkeleissä säilöntäaineena ja toisaalta monissa kasviksissa on luonnostaan nitraatteja, jotka muuttuvat nitriiteiksi. Näiden liikakäyttö voi lisätä sairauksien kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Pikkulapsien nitriittimääriä kannattaa tarkkailla erityisesti, sillä lapsen keho ei ole vielä tottunut reagoimaan nitriittimääriin. Nitriitit sitoutuvat veressä hemoglobiiniin, ja voivat haitata hapen kulkua. Nitraatteja sen sijaan on esimerkiksi rucolassa, pinaatissa, salaateissa, kesäkurpitsassa ja punajuuressa. Alle 1-vuotiaille näitä ei siitä syystä suositella lainkaan. Kasviksia kannattaa käyttää pikkulasten kohdalla vaihdellen tästäkin syystä. Ongelmia nitraatin takia tuskin tulee, jos kesän aikana grillaa makkaraa silloin tällöin. 1-2-vuotiaille suosituksena on korkeintaan 1 makkara-ateria viikossa, 2-6-vuotiaille 1-2 makkara-ateriaa viikossa.

Meidän perheessä grillikausi ei ole päässyt vielä alkamaan, mutta tulen suosimaan grillaamisessa kasviksia ja kalaa/kanaa makkaroiden ja punaisen lihan sijaan. En ole makkaroiden ystävä, joten en juuri anna niitä lapsillekaan. Makkaroista kertyy paitsi nitriittejä myös reippaasti suolaa ja rasvaa. Teollisen suolan liikasaanti on todella epätoivottavaa. Lapset söivät luomunakkeja toisen kerran elämässään kaksivuotissynttäreillään. :)

Toiset suosivat grillaamista ruoanlaittomenetelmänä koko kesän. Itse tekisin välillä ruokaa ihan perinteisesti, vaikka grillaamisessa pyrkisinkin välttämään ruoan liiallista ”kärventymistä”. Ulkona ruoanlaittaminen ja syöminen tekee kesästä kesän. :) Uusia aurinkoisia kelejä odotellessa!


Helteet väistyivät Etelä-Suomessa, ja lapsillemme on maistunut lämmin ruokakin taas paremmin. Hellepäivinä kun tuntui, että söimme vain smoothieita J

Smoothiet maistuivat helteellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti