lauantai 22. helmikuuta 2014

Mitä tarkoittaa monipuolinen ruokavalio?

Onko lapsen ruokavalio riittävän monipuolinen? Saako lapsi riittävästi ravinteita kasvunsa tueksi? Varsinkin allergiatapauksissa tällaiset asiat nousevat esille vanhempien pohdittaviksi. Tuossa allergioita ja infektioita käsittelevässä kirjassa mainittiin, että riittävä monipuolisuus tarkoittaa sitä, että ruokavaliossa on ruokia kaikista neljästä pääryhmästä: maitotuotteet, viljatuotteet, lihatuotteet sekä hedelmät ja vihannekset. 

Ollakseen monipuolinen ruokavalion ei tarvitse sisältää esimerkiksi laajaa kirjoa erilaisia hedelmiä. Toki lapsi saa niistä ihania makuelämyksiä. Nostaisin kuitenkin rasvat myös esiin, sillä rasvojen laadulla on vaikutusta mm. allergioiden hoidossa sekä pitäisin myös ruokien laatua hyvin tärkeänä asiana. Eli esimerkiksi sitä, että viljat ovat täysjyvää. Sokeri ja valkojauhotuotteet ovat ruokavalion suurimpia raffinoijia, ja niiden käyttöä tulee rajoittaa. Ne heikentävät kokonaisuutta, sillä sisältävät vain energiaa ilman suojaravintoaineita. Lisäksi sokerituotteisiin liittyy usein lisäaineita (esim. karkit), joiden yhteisvaikutus on varsinkin lapsille varsin huono. 

Sokeriset tuotteet sisältävät usein paljon lisäaineita kuten väriaineita. 

Allergioissa ruokavaliota joudutaan rajoittamaan ja monipuolisuutta pitää miettiä uudelleen. Juuri kotimaisten viljojen karsiminen aiheuttaa suurta päänvaivaa, kun pitää tutustua esimerkiksi hirssiin, tattariin ja kinoaan. Myös maidon tilalle on usein valittava muita kalsiumin lähteitä tai vastaavasti hieman enemmän lihaa sekä kalsiumia lisäravinteena.


Uskon kaksostemme kohdalla pitkän imetyksen vaikuttaneen niin, ettei allergioita vauvana ollut. Nyttemmin joudun muutamaa ruoka-ainetta välttämään heidän ruokavaliossaan, jotta vältytään ihottumilta. Vehnämakaronien tilalle esimerkiksi laitan usein riisiä tai kinoaa, joskus perunaa. Lastemme mummu tiesi kertoa, että jotkut vaatteetkin aiheuttavat ihottumaa, tummat värit vaaleita enemmän eli aina ruoka-aineet eivät olekaan ainoa syypää. 

Kesä ja aurinko ne vasta tekevät ihmeitä iholle ja vielä oman maan luomuvihannekset, mikäs sen parempaa!

Viime kesänä lapset (reilu 1v) napsivat jo mahan täydeltä kasvimaan herkkuja mummulassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti