Lainasin kirjastosta Rauli Mäkelän ja Timo Elon kirjan ”Irti
tulehduskierteestä, Apua lasten infertioihin ja allergioihin”. Se on todella
mielenkiintoinen opus, josta varmasti on apua perheille, jossa sairastellaan
koko ajan. Meidän perheessä on säästytty
pahoilta allergioilta ja antibiooteilta, mutta satunnaista ihottumataipumusta
on molemmilla lapsilla. Tiettyjä ruokia välttämällä oireet pysyvät poissa.
Pojallamme oli jo vastasyntyneenä itkuisuutta ja vatsavaivoja, jonka näin
jälkikäteen uskon johtuneen äidinmaidon rinnalla annetusta
lehmänmaitopohjaisesta korvikkeesta ja myöhemmin oireita aiheutti kiinteistä
ruoista peruna.
Kirjasta voi löytyä vinkkejä jatkuviin sairasteluihin |
Sekä infektioissa että allergioissa elimistön oma
immuunipuolustus on häiriintynyt. Ne kulkevat vähän kuin käsi kädessä. Lapsuuteen kyllä kuuluu tietty määrä sairastelua,
mutta jatkuvat antibioottikuurit, joita nykyään määrätään varsin heppoisin
perustein, ovat haitaksi. Suoliston bakteerikanta, jonka lapsi saa äidiltään
alatiesynnytyksessä, on hyvin tärkeä osa immuunipuolustusta niin lapsella kuin
aikuisellakin. Monet ruoka-aineet saattavat ärsyttää suolistoa ja vääristää
bakteerikantaa, ja etenkin antibioottikuurit tappavat hyvät bakteerit. Tästä
sairastelukierre helposti alkaa. Aikuisella vinoutunut suoliston bakteerikanta
voi aiheuttaa mitä erikoisimpia oireita.
Lasten kohdalla pahimpia allergian aiheuttajia ovat
esimerkiksi vehnä, maito, kananmuna ja maapähkinät. Sopimattoman ruoan takia
uloste voi olla jatkuvasti löysää ja pahanhajuista, voi esiintyä ihottumaa ja
vatsaoireita ja ihan vaan ärtyneisyyttä. Joskus lienee tarpeen tehdä testit allergioiden vuoksi. Silloin kun lapsillemme on tullut ihottumaa syystä tai toisesta, päivä on selkeästi levottomampi, samoin yöuni. Kehoa ärsyttävät aineet vaikuttavat koko lapseen ja käyttäytymiseen.
Vältän lastemme ruokavaliossa vehnää, sillä olen huomannut
että se tekee ihottumaa. Yleisesti gluteenittomat viljat saattavat olla
suolistolle ystävällisempiä varsinkin, jos suolisto on kovin ärsyyntynyt
antibioottien jäljiltä. Olenkin suosinut 100 % kauraleipää. Myöskään kananmunaa
en ole nyt antanut ja kalaakin vähemmän. Jos suolisto voi huonosti, erilaiset
maitohappobakteerit voivat olla avuksi. Kun lapsiemme iho talvella kuivaa, huolehdin siitä, että ruokavalio sisältää riittävästi rasvaa ja hyviä rasvahappoja. Se auttaa mielestäni ihoon oikein tuntuvasti.
Taidan jatkaa kirjan parissa, ja kertoa myöhemmin lisää.
Tässä on vielä tänään tekemäni gluteenittoman leivän ohje.
Leivän tekeminen on todella vaivatonta, koska kohotteluja ei tarvita.
Gluteenittomat siemenleivät
Auringonkukansiemeniä (liotin yön)
Kokonaisia tattarisuurimoita (liotin yön)
Seesaminsiemeniä (liotin yön)
Kauralesettä
Kauralesettä
Merisuolaa
Kermaviiliä
Sulatettua voita
Liotettua tattaria, auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemeniä valmiina soseutettavaksi |
Soseutin tällä kertaa siemenet ja tattarit. Sekoitin kaikki aineet. Levitin pellille. Uuniin n 35 min. 175 astetta.
Valmista nautittavaksi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti