tiistai 11. helmikuuta 2014

Irti tulehduskierteestä

Lainasin kirjastosta Rauli Mäkelän ja Timo Elon kirjan ”Irti tulehduskierteestä, Apua lasten infertioihin ja allergioihin”. Se on todella mielenkiintoinen opus, josta varmasti on apua perheille, jossa sairastellaan koko ajan.  Meidän perheessä on säästytty pahoilta allergioilta ja antibiooteilta, mutta satunnaista ihottumataipumusta on molemmilla lapsilla. Tiettyjä ruokia välttämällä oireet pysyvät poissa. Pojallamme oli jo vastasyntyneenä itkuisuutta ja vatsavaivoja, jonka näin jälkikäteen uskon johtuneen äidinmaidon rinnalla annetusta lehmänmaitopohjaisesta korvikkeesta ja myöhemmin oireita aiheutti kiinteistä ruoista peruna.
Kirjasta voi löytyä vinkkejä jatkuviin sairasteluihin

Sekä infektioissa että allergioissa elimistön oma immuunipuolustus on häiriintynyt. Ne kulkevat vähän kuin käsi kädessä. Lapsuuteen kyllä kuuluu tietty määrä sairastelua, mutta jatkuvat antibioottikuurit, joita nykyään määrätään varsin heppoisin perustein, ovat haitaksi. Suoliston bakteerikanta, jonka lapsi saa äidiltään alatiesynnytyksessä, on hyvin tärkeä osa immuunipuolustusta niin lapsella kuin aikuisellakin. Monet ruoka-aineet saattavat ärsyttää suolistoa ja vääristää bakteerikantaa, ja etenkin antibioottikuurit tappavat hyvät bakteerit. Tästä sairastelukierre helposti alkaa. Aikuisella vinoutunut suoliston bakteerikanta voi aiheuttaa mitä erikoisimpia oireita. 

Suoliston kuntoon voi vaikuttaa syömällä terveellistä ruokaa ja välttämällä niitä ruokia, joista tulee oireita. Ruokavalio voi olla hyvinkin yksilöllinen. Mikä sopii yhdelle voi olla haitallista toiselle. On kuitenkin selvää että sokerin ja valkoisten viljatuotteiden käyttö on haitallista ihan kaikille. Sokeri on omiaan vääristämään bakteerikantaa ja antamaan ”ruokaa” taudinaiheuttajille. Kunnon kotiruoka kunniaan!

Lasten kohdalla pahimpia allergian aiheuttajia ovat esimerkiksi vehnä, maito, kananmuna ja maapähkinät. Sopimattoman ruoan takia uloste voi olla jatkuvasti löysää ja pahanhajuista, voi esiintyä ihottumaa ja vatsaoireita ja ihan vaan ärtyneisyyttä. Joskus lienee tarpeen tehdä testit allergioiden vuoksi. Silloin kun lapsillemme on tullut ihottumaa syystä tai toisesta, päivä on selkeästi levottomampi, samoin yöuni. Kehoa ärsyttävät aineet vaikuttavat koko lapseen ja käyttäytymiseen. 

Vältän lastemme ruokavaliossa vehnää, sillä olen huomannut että se tekee ihottumaa. Yleisesti gluteenittomat viljat saattavat olla suolistolle ystävällisempiä varsinkin, jos suolisto on kovin ärsyyntynyt antibioottien jäljiltä. Olenkin suosinut 100 % kauraleipää. Myöskään kananmunaa en ole nyt antanut ja kalaakin vähemmän. Jos suolisto voi huonosti, erilaiset maitohappobakteerit voivat olla avuksi. Kun lapsiemme iho talvella kuivaa, huolehdin siitä, että ruokavalio sisältää riittävästi rasvaa ja hyviä rasvahappoja. Se auttaa mielestäni ihoon oikein tuntuvasti. 

Taidan jatkaa kirjan parissa, ja kertoa myöhemmin lisää.

Tässä on vielä tänään tekemäni gluteenittoman leivän ohje. Leivän tekeminen on todella vaivatonta, koska kohotteluja ei tarvita. 

Gluteenittomat siemenleivät

Auringonkukansiemeniä (liotin yön)
Kokonaisia tattarisuurimoita (liotin yön)
Seesaminsiemeniä (liotin yön)
Kauralesettä
Merisuolaa
Kermaviiliä
Sulatettua voita
Liotettua tattaria, auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemeniä valmiina soseutettavaksi


Soseutin tällä kertaa siemenet ja tattarit. Sekoitin kaikki aineet. Levitin pellille. Uuniin n 35 min. 175 astetta.Valmista nautittavaksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti