keskiviikko 20. elokuuta 2014

Pensaspapuja sormiruokana

Mummin kasvimaalla viimeisten kasvisten joukossa kypsyvät pensaspavut. Niitä maisteltiin tänään muun ruoan lisäkkeenä. Pavuista saa hyvin proteiinia ja muun muassa B-ryhmän vitamiineja sekä kuitua. Papujen hiilihydraatit imeytyvät hitaasti. Kun valitaan tuore tai kuivattu papu, vältytään purkkipapujen runsaalta suolamäärältä.

Pensaspapu sopii hyvin esimerkiksi patoihin ja keittoihin

Pavut pitää aina keittää kypsiksi. Meillä pakastettavista pavuista pilkotaan päät poikki ja keitetään 4 minuuttia, jonka jälkeen ne ovat valmiita pussitettaviksi pakkaseen. Sieltä niitä on näppärä ottaa pienissä erissä ruokiin, joissa ne kypsyvät loppuun. Heti syötäviä papuja keitetään noin 10 minuuttia.

Useat pavut sisältävät lektiini-nimistä proteiinia, ja monissa pavuissa on lisäksi proteiinien hajoamista estäviä yhdisteitä, minkä vuoksi niiden oikea käsittely ennen syömistä on tärkeää.  Kuivattuja papuja tulisi huuhdella, liottaa ja keittää riittävän pitkään. Tuoreissa pavuissa riittävän pitkä keittoaika tai höyrytys on myös tärkeää. Vääränlainen käsittely saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Suolalla maustetussa vedessä keitetty pensaspapu maistui ihan sellaisenaan, sormiruokana nimittäin. Olin varautunut laittamaan nokareen voita päälle, mutta sitä ei tarvittu. Molemmat söivät muutaman pavun. J

Sehän näyttää ihan etanalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti