lauantai 10. tammikuuta 2015

Ulkomaiset pakastemarjat

Ennen reissuun lähtöä mietin, kuinka tulisin toimeen ilman ihania suomalaisia marjoja 3 viikon ajan. Lapset varmasti tulisivat, mutta itse kaipaan marjaherkkuja varsinkin aamuisin ja iltaisin. Marjojen kuivaaminen kävi mielessä, mutta jäi tekemättä. Isännän mukaan Itävallassa olisi kuitenkin saatavilla niin pakaste- kuin tuoremarjojakin.

Tuoreena täällä myydäänkin paljon muunmuassa miedonmakuista karhunvatukkaa. Pakasteesta isäntä oli löytänyt ainakin vadelmaa sekä mustikkaa. Vadelman alkuperämaa on Serbia, mustikoiden Slovenia. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittaa, ettei ulkomaisia pakastemarjoja käytettäisi ilman kuumennusta. Niitä pitäisi keittää vähintään 2 minuuttia tai kuumentaa 90 asteeseen 5 minuutin ajaksi. Syynä tähän ovat pakastemarjoissa mahdollisesti esiintyvä A-hepatiitti sekä vadelmissa esiintyvä norovirus. Riittävä kuumennus tuhoaa tämä virukset, pakastaminen ei. Suomeenkin tuodaan runsaasti ulkolaisia pakastemarjoja, joista varsinkin vadelman kohdalla tulisi olla tarkkana.

On todella harmillista laittaa pakastemarjat kiehumaan, mutta jos marjoja tekee mieli, niin eipä tässä muutakaan voi. Osan marjoista voimme toki korvata hedelmillä, mutta esim. aamusmoothie kyllä kaipaa nimenomaa marjoja... tällä mennään!

Ulkolaisia pakastemarjoja ei suositella käytettäväksi ilman keittämistä

Keittäminen taas tuhoaa osan ravinteista...
Jäisten marjojen puutteessa laitoin banaania paloina pakasteeseen yön ajaksi. Näin sain aamusmoothieseen mukavan kohmeisen koostumuksen. Marjat siis laitoin mukaan keitettyinä ja jäähdytettyinä. Niin, sauvasekoitin on mukana reissussa, onneksi! Tyttö syö nimittäin tällä hetkellä soseruokaa, sillä toinen etuhammas sai pahan tällin toissapäivänä tytön kaatuessa karusellissa. Hammas painui hieman sisäänpäin. Kaikenlaista!!:/

torstai 8. tammikuuta 2015

Terveyskaupassa

Piipahdimme eilen Mayrhofenissa, josta löytyi heti kättelyssä terveystuotteita myyvä kauppa. Heti oven suussa vastaan käveli jodioitu raffinoimaton merisuola!! :) 100g:ssa suolaa on 2000 mikrog. jodia. Ruokasuolassa on Suomessa 2200 mikrog. (fineli) ja normaalissa merisuolassa vain 74 mikrog. Väriltään tuo suola oli kyllä ihan valkoista. Lue myös aikaisemmin kirjoittamani juttu jodista.



Iso kassillinen täynnä tuotteita poistuin kaupasta hymyssä suin. Suolan lisäksi mukaan tarttui myös mm. spelttituotteita, luomusuklaata, kookosöljyä ja näitä hirssista tehtyjä muroja. Luomulaatuiset hirssipallerot sisältävät vain hirssiä ja merisuolaa. Niitä lapset napostelivat ihan sellaisenaan.


tiistai 6. tammikuuta 2015

Ruokaostoksilla Zillertalissa

Ruokakaupassa! Siellä voisin viettää loputtomasti aikaa; silloin kun on aikaa! On mahtavaa tutkia ulkomaisten kauppojen valikoimia, ja on ilahduttavaa huomata, että nykyisin löytyy paljon terveellisiä vaihtoehtoja myös erityisruokavalioita noudattaville. Pienissä marketeissakin on runsaasti luomutuotteita sekä tietenkin lähellä tuotettua ruokaa. 


Tuoreita marjoja (alkuperämaa tosin hieman arvelutti)
Luomulaatuisia kaurahiutaleita, jauhoa, siemeniä, hirssiä... näkkärin tekoon!
Luomuvihannesmehua hyvin edulliseen hintaan
Itävallassa myydään myös laajasti erilaisia maitotuotteita ja ihania juustoja. Perinteisiä maustamattomia jogurtteja useammalla eri rasvapitoisuudella sekä myös rahkaa, jossa hieman rasvaa mukana. Suomessa suurin osa rahkoista lienee rasvattomia.  Hiutaleista syntyi oikein maukas puuro. Tosin jätin hiutaleet yöksi likoamaan. Vihannesmehu sen sijaan toimii loistavasti mm. ruokaa odotellessa, joskin lasten makuun se ei oikein ole.

Tässä vielä tunnelmia. Parvekkeelta on hienot näkymät Zillertalin laaksoon. Kohta murtsikoimaan!!

Aurinkoinen näkymä parvekkeelta...
Isäntä valmistautumassa työpäivään!


maanantai 5. tammikuuta 2015

Reissussa

Reissuelämää! Sitä tulemme viettämään seuraavat 3 viikkoa. Ihana vuorten ympäröimä Zillertalin laakso Itävallassa! Arki lasten kanssa jatkuu siis hieman jylhemmissä maisemissa isännän tehdessä töitä. 

Matkustuspäiväksi valikoitui sunnuntai, joten kohteeseen saavuttuamme kaikki ruokakaupat olivat oletetusti kiinni. Huoltoasemalta saatiin onneksi järkevää jogurttia sekä marjasmoothieta suomalaisen kaurapuuron päälle. Lasten iltapala kasassa! Kaurahiutaleet seuraavat minua aina ulkomaan reissuille :) Aamulla isäntä sitten säntäsikin kauppaan heti varhain, joten perinteinen lounaan valmistus ennen aamu-ulkoilua oli mahdollista. Lapset saivatkin ensimmäisenä reissupäivänä tutun lounaan: kanaa, riisiä ja kasviksia kermaisessa kastikkeessa puistossa ulkoilun päätteeksi.Tästä on hyvä jatkaa, linssit on jo likoamassa. 

Tuttua ruokaa, vieraassa paikassa

Omat eväät kunniaan! Lentokoneessa tarjottiin kolmioleipiä, ja lapset saivat halutessaan jogurttia. Jogurtit olivat perinteisesti hyvin makeita (sokeripitoisuus yli 18g/100g), mikä vastaa jo monen jäätelön hiilihydraattipitoisuutta. Ei ihme, että lasten posket punoittivat, vaikkei koko setti uponnutkaan. :) Kun lapsen on jaksettava istua paikallaan, sokeristen ruokien syöttäminen ei liene järkevää. Nopeasti sokeristuvat tuotteet, tekevät lapset tällöin erityisen levottomiksi. Järkeviä naposteltavia ovat raa´at vihannekset, kuten porkkanat ja kurkut sekä kohtuudella hedelmät. Lentomatkalla meillä oli eväänä lisäksi paahdettuja kookoslastuja sekä täysjyväleipää ja manteleita sekä lounassalaatit.

Nyt nautin kuumaa pakuriteetä ja ihailen upeaa parvekemaisemaa lasten nukkuessa päiväunia! :)

lauantai 3. tammikuuta 2015

Värikästä Uutta Vuotta 2015!

Iloista alkanutta vuotta!!

Tammikuinen keli Etelä-Suomessa ei näytä kovin ihanteelliselta. Räntää sataa taivaan täydeltä ja kaikki lumi on poissa. Onneksi saimme sentään nauttia valkeasta joulusta ja vuoden vaihteesta. Harmaa keli voi helposti tehdä olostakin väsyneen, eikä ihme, että täällä pohjolassa monen mielikin on maassa talvikuukausina. 

Nyt kannattaakin valita lautaselle paljon värikkäitä kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Varsinkin tummanvihreät kasvikset antavat väsymykselle kyytiä. Tuoreet ruoat helpottavat juhlakauden jälkeistä tunkkaista olotilaa ja virkistävät. Kasvikset ovat kehoa emäksisöiviä, ja auttavat siinäkin mielessä monenlaisessa vaivassa, joka johtuu kehon liiallisesta happamuudesta.

Jouluna mummu oli valinnut vihreän salaatin päälle granaattiomenaa. Tästä hedelmästähän syödään vain malto siemenineen, ja valkoiset osat jäävät käyttämättä. Granaattiomena on erityisen kauniin värinen hedelmä, jonka pelkkä katselukin alkaa virkistää :) 



Huomenna perheemme reissaa Itävallan Zillertaliin kolmeksi viikoksi isännän töiden perässä. Ehkäpä tänä aikana syntyy paikalliseen ruokakulttuuriin liittyviä kirjoituksia.

lauantai 27. joulukuuta 2014

Kanelista haittaa pikkulapsille

Jouluna kanelin käyttö lisääntyy riisipuurojen ja makeiden leivonnaisten myötä. Harva tulee ajatelleeksi, että kanelista voi helposti saada liiallisen määrän kumariini- nimistä yhdistettä, joka on haitallista maksalle. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine. Päivättäinen saantimaksimi 15 kiloiselle lapselle (n.3v) saattaa ylittyä jo yhden korvapuustin syömisellä (alle 0,5tl kanelia). Kanelin kumariinipitoisuuksissa on kuitenkin vaihtelua.

Päiväkotien ruokailuissa kanelia sisältävien ruokien määrää on asianmukaisesti rajoitettu, eikä ilmeisesti ole vaarallista, vaikka kumariinin siedettävä päiväsaanti tilapäisesti ylittyisikin esimerkiksi jouluna. Eviran mukaan pienten lasten ei tulisi syödä useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Pipareissa kanelia on verrattain melko vähän. Runsaasti kanelia voi sisältää esimerkiksi korvapuustit ja kanelikorput. Lisää kumariinista voi lukea Eviran sivuilta: Altistuminen kumariinille


Länsiväyläkin uutisoi asiasta 20.-21.12.2014


Suomessa myydään pääasiassa kassiakanelia, joka sisältää kumariinia tavallisesti 2-3mg/g. Luontaistuotekaupoista saatavassa Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä. Ceyloninkaneli on tavallista kanelia hieman kalliimpaa.

Ennen joulua leivoin mausteisen taatelikakun. Tämä maidoton ja gluteeniton kakku maistui todella ihanalta ja lisäksi se oli lasten mieleen.  Kakussa käytin perinteisen kanelin sijaan Ceylonin kanelia.

Jouluinen taatelikakku





200g taateleita
1,5dl vettä
2dl kookosöljyä
1dl kookossokeria
2 banaania
1dl kookoskermaa
2dl täysjyväriisijauhoa
1dl kookosjauhoa
0,5 dl mantelijauhoa
2rkl psylliumia
1rkl kaakaojauhetta
2tl ruokasoodaa
1tl neilikkaa
1tl jauhettua inkivääriä
1 tl ceyloninkanelia
1 tl kardemummaa
1dl valmista pakuriteetä
2-3 rkl lucumajauhetta
Voiteluun kookosöljyä ja mantelijauhetta


Pilko taatelit kattilaan ja keitä vesitilkassa kunnes pehmenevät. Lisää kookosöljy, sokeri, sauvasekoittimella muussatut banaanit, sekä kookoskerma. Hämmennä tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä. Lopuksi pakuritee. Lusikoi voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.
Joulun juhlinta alkaa olla takanapäin, ja on aika palata normaaleihin ruokarutiineihin. Meillä se tarkoittaa muunmuassa sitä, että runsaasti suolaa sisältävät ruoat jäävät vähemmälle lasten ruokailussa eikä herkkujen käyttö ole päivittäistä. 

torstai 18. joulukuuta 2014

Joulua odotellessa: gluteenittomat pasteijat

Nyt leivotaan pasteijoita. Enpä ole montaa kertaa niitä elämässäni tehnyt, ja nyt ensimmäistä kertaa ilman vehnäjauhoja. Ja onnistuuhan se. Kun lähtee korvaamaan vehnäjauhoja gluteenittomilla jauhoilla, täytyy sitko tehdä esim. käyttämällä psylliumia. Valmiissa jauhoseoksissa on monesti psyllium valmiina. 




Nyt mentiin näin:

250 g pehmeää voita
250 g rahkaa
5 dl valmista gluteenitonta jauhoseosta (itse käytin 3 dl tattarijauhoja, 0,5 dl perunajauhoja ja 1,5dl riisijauhoja sekä 1 rkl psylliumia)
1 tl leivinjauhetta

Sekoitetaan aineet (ensin voi ja rahka yhteen, sitten jauhot sekaan) ja laitetaan vetäytymään jääkaappiin. Ja ei kun leipomaan. Täytteeksi laitoin keitettyä täysjyväriisiä, keitettyä luomumunaa, suolaa ja tilliä. Gluteeniton taikina on perinteistä hauraampi, varsinkin tattarista tehtynä, joten leivontavaiheessa pitää olla varovainen. Paistellaan 200 asteessa n. 15 minuuttia. 

voiteluun kananmunaa ja pinnalle unikonsiemeniä

Lapset maistelivat pasteijoita välipalalla. Poika piti niistä enemmän, ja söikin kaksi pasteijaa. Tyttö puolestaan hieman vierasteli uutta ruokaa.

Hieman haaleina nämä maistuvat parhailta